64-годишният Стефан Чолаков: Ще кандидатствам до дупка, но ще превзема портите на ЮЗУ
64-годишният Стефан Чолаков: Ще кандидатствам до дупка, но ще превзема портите на ЮЗУ / netinfo
“Ще се явявам на кандидат-студентски изпити до дупка, но ще превзема университетските порти на ЮЗУ “Неофит Рилски”. Това заяви 64-годишният Стефан Чолаков, известен като “вечният кандидат-студент”, който прекара на палатка пред вуза нощта преди явяването си на най-масовия изпит в университета.

Той бе един от 2 683-та кандидат-студенти, които атакуваха ЮЗУ “Неофит Рилски” на изпита по български език. Амбицията му е да следва специалност Право и за втора година кандидатства в ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Стефан Чолаков, който е на 64 г. и 9 месеца, не се притеснява от възрастта си. Чувствам се млад, макар да съм роден на 8 декември 1944 г., но самият факт, че съм видял бял свят на тази знакова дата е достатъчно показателен – рано или късно ще бъда студент, каза той.

Той не скри недоволството си, че е бил събуден много рано от служителите в университета, но побърза да закуси и пое по университетските стълби с палатка на гръб, над която се развяваха две знамена – българският трибагреник и шведското знаме.

Чолаков ще се яви и на изпита по история на 17 юли (четвъртък), след което щял да участва и в изпитната сесия на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Биграфичната му справка сочи, че е един от най-известните български дисиденти, чийто девиз е “Родил съм се, за да демонстрирам!”. Разследван е от ДС. За “протестни акции” през 1981 г. е осъждан и лежи три години за “престъпления срещу идеологията на народната република”.

През април 1981г. се кандидатира за народен представител, а седем години по-късно бяга зад граница и получава статут на политически бежанец в Швеция.

Връща се в България след промяната в началото на 90-та година. Колоритният кандидат-студент е от Враца, не е женен, следвал е известно време в Минно-геоложкия институт в София, а след това в НСА.

Убеден е, че през учебната 2008/2009 г. ще бъде “най-младият” студент в академичната общност на страната.