Искат да канят експерти в АЕЦ „Козлодуй” да проверят горивото
Искат да канят експерти в АЕЦ „Козлодуй” да проверят горивото / netinfo

Водещ: Преди няколко дни чрез изявление в интернет ядреният физик Георги Котев алармира за корупционна схема, свързана с подмяната на свежото ядрено гориво, използвано в АЕЦ "Козлодуй". Котев работи в атомната централа, но е взел неплатен отпуск и е заминал в чужбина, за да предупреди за нарушенията в "Козлодуй", казва самият той. Тези нарушения според него се случват от три години. Добре дошъл на председателя на Агенцията за ядрено регулиране г-н Сергей Цочев, здравейте.

Сергей Цочев: Добро утро.

Водещ: Да видим откъс от това, което видяхме в интернет, и ще продължим разговора. Ще търсим самия г-н Котев и шефа на АЕЦ "Козлодуй" г-н Иван Генов. Да видим първо това видео, което изглежда доста тревожно.

Георги Котев: Преди няколко години изведнъж започнаха много странни, необосновани, противозаконни и в крайна сметка изключително вредни структурни и персонални промени, стартирани от тогавашния изпълнителен директор Йордан Костадинов, сега депутат в Народното събрание, продължени от неговия наследник Иван Иванов и поддържани и до днес от Иван Генов. Трябва да отбележа, че тези промени вървяха паралелно с процеса на въвеждане в експлоатация на нов сорт ядрено гориво, т.нар. ТВСА. При допустимо отклонение от 3 процента сегашната разлика вече е 8-9 процента, а догодина сигурно ще надмине и тях. Такива разминавания са безпрецедентни в практиката на една ядрена централа и незабавно трябва да се търсят причините за тях. В резултат на тези неочаквани и нежелани разминавания се достигна и до превишаване на друг един важен лимит, а именно предела по дълбочина на изгаряне в горивните касети от стария сорт гориво - ТВСМ, което може да доведе до разхерметизиране на ядрен материал. При допустимо отклонение от 3 процента сегашната разлика вече е 8-9 процента, а догодина сигурно ще надмине и тях. Към дотук изложените факти може да се добави и изключително интересно съвпадение. Паралелно с въвеждането в експлоатация на новия вид гориво през 2004 г. безпрецедентно бързо се създава нова нормативна уредба, благодарение на която на точно определена фирма е издадено разрешение да внася въпросното ново гориво в качеството й на посредник между руския производител и АЕЦ "Козлодуй". Моите лични наблюдения, анализи и изводи ми подсказват, че най-малкото новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай на нас ни се доставя рециклирано ядрено гориво. По този начин най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема заради разликите в цените между свежото и рециклираното гориво, което вероятно се изразява в десетки милиони евро годишно. Тази огромна корупция освен това е съпроводена и от безпрецедентна загуба на предвидимост в работата на двата ядрени реактора. Шокиран от събраните от мен факти, аз се постарах да запозная къде по-подробно, къде по-малко някои български и международни институции. За огромно съжаление, макар те и да не оспорват верността на моите твърдения, досега никой не желае да се ангажира с разследването на случая и с изясняването на истината.

Водещ: Така, г-н Цочев, този човек има 17-годишен опит в централата, занимава се със сравняване на прогнозираното и реалното поведение на ядреното гориво, казва, че новото не съответства на параметрите, които са по документи. Има ли такава подмяна? Можете ли да го засечете това и има ли опасност от разхерметизиране? Всъщност вие сте признали, че има промяна в продължителността на т.нар. горивни кампании от 8-9 процента при допустимост 3 на сто.

С. Цочев: Тук не става въпрос за признания. Наистина г-н Котев казва в началото на своето изявление верни факти. Подмяната на това гориво започна 2004 г. с нов тип, а това става поетапно, всяка година се замества по една четвърт от горивото, при което наистина се наблюдават отклонения в параметъра продължителност на кампаниите.

Водещ: Първо, опасно ли е това?

С. Цочев: Това е, това е времето между две презареждания на реактора.

Водещ: Опасно ли е това, първо? Допустимост 3 на сто горивни кампании. . .

С. Цочев: Само по себе си. . .

Водещ: . . .8-9 процента.

С. Цочев: Само по себе си удължаването, защото става въпрос за удължаване на кампанията в сравнение с разчетната, не е опасно, доколкото всички параметри, имащи отношение към безопасността на реактора, са напълно в рамките на прогнозите, в рамките на нормалното, в рамките на очакваните стойности.

Водещ: А има ли подмяна между това, което е договорено по документи, минава през посредник и в крайна сметка се зарежда като касети?

С. Цочев: Да не, да не смесваме нещата. . .

Водещ: Може ли да се направи такава. . .

С. Цочев: . . .с посредник. Значи, има няколко тези. Първо, едната теза е: има отклонения в този параметър, да. Втората теза беше…

Водещ: Защо има, защо има отклонения в този параметър? Какво е качеството на това гориво?

С. Цочев: Не става въпрос за качеството на горивото. Нямаме никакви възражения към качеството на горивото за тези четири години. Горивото се държи много стабилно, то е с повишени механични качества, с подобрена икономическа ефективност. . .

Водещ: Защо има отклонение тогава?

С. Цочев: ... с подобрени неутронно-физични характеристики, така че той има много предимства в сравнение със старото. Има един преходен период, казах за тези четири години, през които зоната на реактора работи и със старото, и с новото гориво. Програмата, която е направена, очевидно компютърната програма не успява в достатъчна степен, с достатъчна точност да прогнозира този параметър.

Водещ: Т.е. има проблем в софтуера?

С. Цочев: Абсолютно и това е проблем, който ни е известен, по който сме имали срещи с ръководството на АЕЦ "Козлодуй", обсъждан е този проблем. . .

Водещ: Не е ли възможно да заблуди специалистите до степен, в която реакциите вътре да станат неуправляеми, след като прогнозите не са прецизно точни?

С. Цочев: Категорично не, категорично не.

Водещ: Защо?

С. Цочев: Защото горивото се държи предвидимо, надеждно, всяка година се извършва по време на презареждането пълна проверка на цялото гориво, на всичките 163 касети, които са вътре в активната зона. Няма нито един случай на такава касета, която да е показала дефект през това време.

Водещ: Този софтуер ще се смени ли обаче, след като. . .

С. Цочев: Няма нито един случай, в който водата, която охлажда активната зона, да е повишила своята активност, което в крайна сметка е мярка за надеждността на горивото. Така че няма основание да се притесняваме за качеството на горивото. Този софтуер, той се подобрява непрекъснато и нашите очаквания са, че в процеса, когато премине изцяло активната зона и на двата реактора само с новия тип гориво, а това ще стане през тази и следващата година, тези проблеми да бъдат решени.

Водещ: Добре, ако сметнем в някаква степен за изчистен въпроса с безопасността, другият проблем - има ли реализация на печалба от нечия страна и прибиране на някаква сума от разлика, ако има подмяна на самото гориво? Това, което е по документи е едно, казвате, че се държи стабилно това гориво и на практика, но дали е същото и на същата цена? Защото основното твърдение на господин Котев е, че вероятно става въпрос за корупционна схема с огромни, десетки милиона евро годишно, в такива размери говори той, за такава корупционна схема.

С. Цочев: Аз бих предложил да оставим корупционните схеми на прокуратурата.

Водещ: Има ли основание ...

С. Цочев: Като чисто експертно лице мога да кажа - подмяната на този тип гориво с гориво, в което се използва регенериран, рециклиран уран, на практика няма как да стане. Има много причини заради това. Първо, заводът, който доставя гориво за АЕЦ "Козлодуй", няма лицензи за производство на такъв тип гориво, това е много отдалече.

Водещ: Това по-евтиното, за което може. . .

С. Цочев: Не казвам, че е по-евтино, това гориво, което използва рециклиран уран. На второ място, за да бъде сменено, то трябва да бъде внесено и АЕЦ "Козлодуй" трябва да получи разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. . .

Водещ: И проверявате всяка касета, така ли?

С. Цочев: Разрешение да се използва това гориво по принцип. Такова нещо не е искано и не е правено. На трето място, наистина всяка касета се проверява, когато пристига в централата.

Водещ: Можете ли да направите разлика. . .

С. Цочев: При това тя се проверява не само от експерти на АЕЦ "Козлодуй", тя се проверява в присъствието на наши инспектори и проверката се извършва от инспектори на Международната агенция по атомна енергия по силата на договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Водещ: Това може да са чужди граждани, експерти към. . .

С. Цочев: Това са чужди граждани, експерти на международната агенция, а така също и от инспектори от "Евратом" след присъединяването. . .

Водещ: Тоест не е възможно. . .

С. Цочев: … на България към Европейския съюз.

Водещ: Правилата са такива, че не е възможно според вас?

С. Цочев: Има още причини, поради които не е възможно. Такъв тип гориво има различно поведение като излъчване. Тоест неговата радиоактивност е по-висока и тя расте във времето, за разлика от горивото, което е произведено от суровина от руда. Тоест. . .

Водещ: И е неконтролируемо.

С. Цочев: Не е неконтролируемо, това е въпрос, това нещо може да бъде лесно измерено и проследено.

Водещ: Добре, да чуем. . .

С. Цочев: И за да се сложи край на тоя проблем, значи господин Генов вчера излезе с инициатива. . .

Водещ: Е, ние сега ще го включим. . .

С. Цочев: Нека да поканим хора от международната агенция, хора българи, експерти, да дойдат. . .

Водещ: На проверки.

С. Цочев: . . . да се направи измерване на това гориво, за да се приключи тоя въпрос веднъж завинаги.

Водещ: Добре, би трябвало да имаме връзка с господин Генов. Здравейте, директор на. . .съвета на АЕЦ "Козлодуй", здравейте.

Иван Генов: Здравейте.

Водещ: Моля ви да уточним. Току-що разбрах, че инициирате проверка, за да няма интерпретации по темата, проверка с експерти от международната агенция и с наши експерти. Това сте предложили и сте говорили с господин Цочев.

Ив. Генов: Ами, аз се надявам, ако това стане колкото може по-бързо, просто да убедя не господин Котев, той се управлява от други сили, а да убедя обществеността в България, че няма никакъв проблем с ядреното гориво.

Водещ: Между другото ще помоля да наберем и господин Котев, ако имат възможност редакторите, той е някъде в чужбина, твърди, че умишлено оттам. . .

Ив. Генов: Да, той е във Виена. . .

Водещ: Кажете и вие, може ли да се говори за някаква подмяна, тук според господин Цочев не, но според вас. . . Слушаме ви.

Ив. Генов: Ако ми позволите, аз ще се спра на някои от обвиненията на г-н Котев. Няма да коментирам удължаването на кампанията, разчетната, несъответствието и удължаването й с 8-9 процента, това и г-н Цочев, и аз го потвърждаваме, че е вярно. Имаме си обяснение за него. Аз смятам в следващата кампания да няма такива отклонения, защото вече на пети блок сме заредили само от новия тип касети и няма да работи с два вида касети. Но това е друг въпрос, той няма отношение към безопасността. Определено така смятам. По въпроса за работата на старите касети с по-голяма дълбочина на изгаряне от разрешената. Вече по този въпрос предположенията на Котев за разхерметизации вече отпаднаха по простата причина, че сега на пети блок при презареждането ние извадихме и последните касети TВСМ, на които имаше увеличена дълбочина на изгаряне с процент и половина в рамките на. . .

Водещ: Да, това е много специфично между другото. Ще ви помоля. . .

Ив. Генов: Това е, това е удължаване, увеличаване на дълбочината на изгаряне, което е съгласувано със завода производител. Това е единствената организация, която може да дава такова съгласуване. Ние го имаме при нас, то е представено и на Агенцията за ядрено регулиране.

Водещ: Тоест това отклонение е допустимо въпреки, че е над недопустимото.

Ив. Генов: След като. . . допустимо, да, допустимо е, няма проблем в него и е разрешено от завода производител. И обаче. . .

Водещ: Но всъщност заводът. . .

Ив. Генов: . . . то може да доведе, то може да доведе до разхерметизация.

Водещ: Нали сме. . .

Ив. Генов: Момент, момент. Ние извадихме горивото при презарядката на пети блок преди месец. На това гориво му е направен контрол за херметичност и няма никакъв проблем. Нито една касета няма с нехерметичност. Има си такава методика и г-н Котев също я знае. По тази методика е проверено горивото и имаме протоколи за това.

Водещ: А възможно ли е да е минало на косъм тази липса на разхерметизация?

Ив. Генов: Няма как да мине на косъм, защото чистотата на радиоактивния контур, вие така го наричате, нашият първи контур, активността показва какви са протечките или неплътностите на касетите. В момента на пети блок през миналата кампания чистотата на първи контур е 250-300 пъти под допустимите норми, при които реакторът трябва да бъде заглушен и трябва да бъде проверявано горивото за херметичност.

Водещ: Да. Казвате, че няма никаква опасност да уточним. . .

Ив. Генов: Така, по този въпрос. . .

Водещ: . . . обаче възможно ли е безопасно да се реализира някаква подмяна на това, от което се произвежда ядрената енергия, горивото, и някой да прибира разлика в размер на десетки милиони евро?

Ив. Генов: Така. Стигаме и до този въпрос за използването на рециклираното гориво. В АЕЦ "Козлодуй" в момента разполагаме с доставени през тази година две партиди гориво, свежо ядрено гориво за зареждане, и имаме една партида във възела ни за свежо гориво и една партида от миналата година доставена, които в момента са на разположение на експерти, които могат да дойдат, да направят оценка. Разликата между двата вида гориво е много лесно познаваема. Защото имат. . .

Водещ: Да, и искате проверка.

Ив. Генов: Да. Искам иначе. . .

Водещ: За да приключим, разбрах, че. . .

Ив. Генов: Има още един момент, да, и още един момент за големите корупционни схеми, които могат да се реализират, това е въпросът с фирмите посредници. Този въпрос излезе преди две години в един вестник, ние го опровергахме. Сега отново излиза. АЕЦ "Козлодуй" има перфектен договор с ТВЕЛ, това е директен договор между АЕЦ "Козлодуй" и ТВЕЛ за производство и доставка на горивото, свежото ядрено гориво в централата. По какъв начин ТВЕЛ урежда транспорта на горивото в Русия, през Украйна, по Дунава това си е проблем на ТВЕЛ и за сметка на ТВЕЛ.

Водещ: Добре, г-н Генов. . .

Ив. Генов: Между нас и тях няма никакви посредници.

Водещ: . . . трябва да приключваме. Последен въпрос към вас и г-н Цочев ще сложи точка на този разговор. А вие специално, г-н Генов, споменахте, че знаете от какви сили се управлява г-н Котев. Какво имате предвид, кои са тези сили?

Ив. Генов: Ами, при условие че г-н Котев е уплашен, без никой да го е заплашвал, и е уплашен, и изказва опасенията си от Виена, не от Берлин, да кажем, от Рим, от Париж, а от Виена, мисля, че достатъчно ясно показва какви са тези сили. И аз съм сигурен…

Водещ: Нямате предвид г-н Касчиев, нали?

Ив. Генов: Ами, не бих казал, че нямам предвид г-н Касчиев, но. . .

Водещ: Тоест бихте казали, че го имате предвид.

Ив. Генов: Ами, щом е във Виена Котев, значи нормално е това.

Водещ: Разбрах интригата. . .

Ив. Генов: Но аз съм сигурен, че това няма да бъде. . .

Водещ: ... за която твърдите.

Ив. Генов: ... това няма да бъде последната атака. Ние ще докажем, че с горивото всичко е нормално и ще се появи следваща атака. Защото това е целенасочена атака срещу атомната енергетика на България.

Водещ: Разбрах ви.

Ив. Генов: И с радиационния облак на "Козлодуй", който мина незабелязано, и с горивото. Не зная каква ще бъде следващата.

Водещ: Иван Генов, според когото Георги Касчиев стои зад тази атака. А според вас?

С. Цочев: Аз не бих се ангажирал да твърдя кой зад кого стои. Твърде общо е съждението, че щом е във Виена, значи нещо друго. При всички случаи обаче всеки служител на АЕЦ "Козлодуй", който има притеснения за безопасността, е нормално да отиде първо при своите ръководители, те не са малко. Нормално е да потърси Агенцията за ядрено регулиране и едва тогава да, ако иска прокуратурата да търси, той твърди, че разполага с документи, едва тогава да влиза в международните медии.

Водещ: Опитахме се да го наберем за пряко включване, не успяхме, но ще следим развитието на тази интрига, която получи нов нюанс с намесването на г-н Георги Касчиев, който е. . . работи за международната агенция. Нали така?

С. Цочев: Не, не работи за международната агенция доколкото знам, той работи за един институт за изследване на риска във Виена.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Дано този риск да се изследва добре и у нас. Г-н Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране, по една интрига, свързана с АЕЦ "Козлодуй".