Представят схема за насърчаване на заетостта
Представят схема за насърчаване на заетостта / netinfo

Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта” ще бъде представена днес в залата на Военния клуб в Сливен. Тя се финансира по Програма ФАР 2006 и се управлява от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Целта на програмата е да се подкрепи създаването на нови устойчиви работни места и подобряване на перспективите за заетост и социално сближаване, да се насърчи предприемачеството сред хората в трудоспособна възраст, както и да се подпомогне развитието на системата за професионално обучение на възрастни. Целевите групи по проекта включват регистрирани безработни лица в Дирекции “Бюро по труда” на Агенция по заетостта, както и служители на предприятията, в които ще се разкрият бъдещите нови устойчиви работни места. Ще бъдат подкрепени инициативи по три компонента – създаване на заетост, с цел разкриване на най-малко 900 нови устойчиви работни места, при финансиране на най-малко 70 проекта.

Насърчаване на предприемачеството, с цел обучение на най-малко 700 безработни лица, с оглед начало на самостоятелна стопанска дейност, при финансиране на най-малко 14 проекта; развитие на мрежа от центрове за обучение на възрастни, с цел обучение на най-малко 630 безработни лица, при финансиране на най-малко 14 проекта. Общият бюджет на Схемата за безвъзмездна финансова помощ е в размер на 7 900 000 евро, като финансирането по отделните проекти за съответните компоненти варира от 10 000 до 100 000 евро. Всяка сума на безвъзмездна финансова помощ, отпусната за осъществяването на проект по отделен компонент не може да надвишава 75 % от общата стойност на проекта. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 18 август.