Първанов: Предизборните кампании са основният фактор, пораждащ корупция
Първанов: Предизборните кампании са основният фактор, пораждащ корупция / Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов изрази съмнение, че ще бъде постигнат консенсус за въвеждането на смесена избирателна система. Първанов е домакин на дискусия за реформа на политическия модел, в която участват представители на парламентарните партии, партиите извън парламента, политолози, социолози и журналисти. „Никой от нас не смята, че въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система е универсално лекарство“, заяви Първанов. Той подчерта, че именно мажоритарният елемент ще се превърне в противоотрова срещу апатията на хората към политиката и партиите.

Президентът заяви, че с въвеждането на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система пред избирателите ще има две менюта – на личностите и на партиите. Георги Първанов отхвърли тезата, че мажоритарният вот улеснява купуването на гласове с думите: Напротив, по-лесно е да си купиш малка спретната партия”.

Президентът се обяви срещу въвеждането на преференциалната листа, при която избирателите могат сами да преподреждат партийните кандидати с аргументите, че експериментът с преференциалната листа на евроизборите се оказал несполучлив, подобна листа ще поради конфликт и в самите партии и първите, които ще изгорят „ще са малките коалиционни партньори”.

Георги Първанов призова да бъдат създадени прозрачни правила за учредяването и функционирането на партиите у нас. Неприемливо е да има 380 парти, това води до превръщането им в маска на корпоративните интереси, заяви президентът.

Според него, основният фактор, който поражда корупция, са предизборните кампании.

Харчат се много повече средства от декларираните и така се създават „черни партийни каси”, заяви още българският държавен глава. Той предложи създаването на публичен регистър на дарителите и на рекламните, ПР и лобистките агенции. Трябват нови много по-категорични мерки и срещу купуването на гласове, призова Георги Първанов. Дискусията, която той определи като безпрецедентна, продължава и в момента.