30% от населението на София е боледувало от Хепатит B
30% от населението на София е боледувало от Хепатит B / cнимкa: Sofia Photo Agency

30% от населението на София е боледувало от Хепатит B, сочи проучване на професор Захарий Кръстев от клиниката по гастроентерология към Медицинския университет. Всеки 12- и човек на планетата пък е заразен с хепатит В или С без да знае. Днес е световният ден за борба с хепатита, като в цял свят над 200 пациентски организации стартират кампания, наречена „Аз ли съм номер 12”.

Годишно от вируса на хепатит умират четири пъти повече хора отколкото от СПИН, казва националният консултант по вътрешно болести професор Константин Чернев. „ Инфекцията е като айсберг, ние виждаме върха му. Голямата част стои долу в обществото. Тези хора се разхождат навсякъде – в сладкарници, в кафенета. Където и да отидете се срещате с тях. И ако човек не е защитен може да получи инфекцията по различен начин”, споделя той.

Лекарите препоръчват да не се разчита на ваксината, с която се имунизира всеки срещу хепатит B, защото две трети от децата губят имунитета и затова е нужна повторна ваксина между 6 и 12 годишна възраст. В момента националната здравноосигурителна каса отпуска 7 млн. лева годишно за лечение на хепатит, според лекарите средствата трябва да бъдат минимум два пъти повече.

Днес се приема, че около 500 милиона души по света са инфектирани с вируса на хепатит В и около 150 милиона – с вируса на хепатит С. Данните за България честота до 8% на хепатит B и около 1.5% честота на хепатит С сред населението, което поставя страната ни на едно от първите места в Европа по разпространение на тази инфекция.