Силно земетресение грози района на София
Силно земетресение грози района на София / Снимка: БГНЕС

Силно земетресение в България с многобройни жертви и големи материални щети, това прогнозира в ефира на Дарик радио проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет.

Порф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Той каза, че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в софийското поле е било преди около 150 години. Според неговата теза, колкото по-дълъг е този период, толкова по голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд по висок от 7 степен по скалата на Рихтер.

Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и района на Чирпан, района на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитут 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; района на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.