Между 200 и 300 хиляди двойки у нас имат проблеми със зачеването
Между 200 и 300 хиляди двойки у нас имат проблеми със зачеването / netinfo

Между 200 и 300 хиляди двойки в България имат проблеми със зачеването. Това каза в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis, д-р Георги Стаменов, един от най-големите специалисти в България по репродуктивно здраве, шеф на Центъра по репродуктивно здраве „Надежда” към клиника „Малинов”, ръководител на медицинския екип на фондация „Искам бебе” и автор на книгата „Надежда за дете”. Д-р Стаменов добави още, че според него проблемът със зачеването се разраства, защото все повече хора, които имат вече едно дете и които са заченали по съвсем безпроблемен начин преди 6-7 години, изведнъж изследванията им показват сериозен проблем и единственият начин да имат дете е с помощта на медицината.

Ето какво още каза д-р Георги Стаменов в „Ники Кънчев шоу”

Ти си адски млад, на колко години си?

38.

Как мина денят ти. Пак ли имаше ужасно много работа, както винаги?

Боря се за каузата на хората, които са в беда. Това ми е съдбата. Може да звучи малко префърцунено, но си е истина. В крайна сметка аз и екипът, с който работим, по цял ден правим само това – борим се да спасим надеждата на хората. Ники, надеждата не умира. Аз винаги това го казвам.

Наистина, надеждата никога не умира, винаги има още нещо, което може да ни се случи. Имахте ли операции днес, имахте ли някакви сложни манипулации?

Операции – три. Доста прегледи, имахме и други манипулации – пункции, изваждане на яйцеклетки.

Три операции, няколко извадени яйцеклетки и ти си свежар. Размножаваме се все по-трудно – едно твое твърдение от интервю за вестник „Телеграф”, честно да ти кажа и аз се подписвам под него. Защо все по-трудно се размножаваме?

Не зная. Сложен въпрос. Според мен най-вече от начина на живот и това е джакпотът, който получаваме от всичко, което сме правили през последните десетилетия. Това е отговор, който световни здравни организации ще търсят в близките години и много големи капацитети ще се занимават с това.

Д-р Стаменов, какво представлява националната програма за психологическа адаптация на семейства с проблеми със зачеването и как ще помогне тя на двойките?

Семействата, които имат затруднение със зачеването са възможно най-социалните хора. Това са хора, които ежедневно излизат, работят по осем и повече часа на ден, прибират се вкъщи и в крайна сметка те са абсолютно здрави хора. В същото време не се получава това. Неминуемо се получава един парадокс. Ние не лекуваме болни хора, работим със здрави хора, на които в същото време откриваме сериозен здравен проблем, който постепенно или още от самото начало си има и своите психологически компоненти. За да се вдъхне кураж на тези хора, за да могат да понесат по-лесно самите процедури, лечението, пътя на борбата с това и да разберат всъщност, че самите процедури ги водят към нещо естествено, а не нещо неестествено и че могат да разчитат на успех, именно там се намесват емоционалните консултанти, за да не се чувстват и те по някакъв начин изолирани и от обществото, и от близките си.

Пак твое твърдение е, че повечето хора първо ходят при шамани, екстрасенси и чак след това идват при вас. Защо се получава така? Дори в книгата ти има описан един случай за жена, която ходила при някаква масажистка в Петрич.

Никой не е факир от нас хората, борещи се с тези проблеми. По някой път не успяваш и носиш много болка и страдание, както на хората, с които работиш, така и на себе си. Хората по някой път така ги боли, че започват да вярват в невъзможното. Готови са да повярват и като чуят, че някъде там се е случило чудото, появила се „бялата лястовица” и тръгват натам. Аз ги разбирам напълно. Въпросът е да се борим с шарлатанията и с тези хора, които на гърба на тяхното страдание, нещастие и проблеми изкарват пари, и най-важното – правят го по един доста нагъл начин.

Колко български двойки имат проблем със зачеването, аз знам за 300 хиляди?

Нека не съм черния шаман, който ще предсказва бъдещето, но мисля, че проблемът се разраства, защото – аз ще ти кажа от това, което виждам от ежедневието си – при мен идват хора, които имат вече едно дете и които са заченали по съвсем безпроблемен начин преди 6-7 години. Изведнъж изследванията им показват такъв сериозен проблем. Лично за мен, като специалист, това означава, че нещо се случва, нещо лошо става. Иначе като статистика – в момента се опитваме да съберем статистиката, но при всички случаи страдащи от проблема двойки са между 200 и 300 хиляди, това е факт.

И като го умножим по две, защото това са двойки, стават 500 хиляди българи. Ако прибавим техните братя, сестри, към един милион са засегнати от този проблем.

Аз ще ти кажа, че моето семейство, примерно, най-близките ми хора бяха засегнати също от проблема. Ако се замислят нашите слушатели, всеки ще се сети, че около него познава някого или той самият страда от подобен проблем. Това говори за мащабността му.

Докторе, ти имаш три деца?

Да, три. Да са ми живи и здрави.

Не ми казвай, че съпругата ти е била пациент?

Не, говоря за близки мои роднини.

Онзи ден беше Гергьовден, как го отпразнува?

С приятели, винаги събирам по много приятели. Тези, които съм ги пропуснал си знаят и сами идват, и общо взето две агнета не стигнаха.