Нещатните контрольори си отиват с електронния билет
Нещатните контрольори си отиват с електронния билет / снимка: Sofia Photo Agency

Нещатните контрольори в градския транспорт на София няма да бъдат обличани със специални униформи, тъй като при тях има голямо текучество. Затова ще продължат своята дейност с познатите вече сини елечета с надпис „инспектор". Освен това те постепенно ще отпаднат като контролен елемент след въвеждането на електронното таксуване. Това каза за Дарик изпълнителният директор на Компанията за градски транспорт Николай Костов, потърсен за коментар на въпроса защо от днес само контрольорите на щат са с костюми, чиято цена е между 150 и 200 лв. Той беше категоричен, че това не поставя в неравностойно положение едните и другите проверители.

Няма ли неравностойно положение при идентифицирането на контрольорите от пътниците – тези с униформите ще се разпознават от гратисчиите още от спирката и ще могат да реагират, а нещатните ще са скрити както досега до последния момент, в който обличат синьото елече?

Не мисля, че с униформите поставяме едните в неравностойно положение спрямо другите контрольори. Така ще бъде добре за гражданите да различават щатните от нещатните контрольори от гледна точка да знаят към кого точно да отправят своите упреци и оплаквания.

Мислите ли, че с униформа, с един костюм, ще се промени отношението на пътниците към контрольорите и обратно?

Такава промяна вече се забелязва. Има и отзиви, че много по-добре се посрещат контрольорите от пътниците с това, че са добре облечени и не се ползва елемента на внезапно обличане на елечето в превозното средство.

Да разбирам, че нещатните контрольори няма да облекат униформи?

Няма, защото текучеството при тях е голямо, а един костюм не е евтин, 150-200 лв. струва. Те ще продължат с елечетата като отличителен белег и указанията към тях са да проверяват в прилично облекло, а не с дънки и анцузи. Още повече, че с новата система за електронно таксуване, която ще въведем от лятото поетапно извънщатните контроли ще отпаднат като елемент на проверяващи.

Като говорим за чисто облекло дали униформи ще се въведат задължително за автобусните шофьори и ватманите, след като тролейбусните водачи вече бяха облечени през м.г?

За всички водачи има изисквания за облеклото, но явно поради финансови причини в дружествата „Автотранспорт" и „Електротранспорт" не са обяви обществена поръчка за нови униформи за всички водачи.

Днес беше активирана и нова он-лайн услуга на страницата на компанията за градски транспорт, с която може всеки да провери точно в колко часа на неговата спирка ще пристигне тролеят например. Стъпка към подобряване на обслужването ли е това?

Абсолютно това е целта. Тази услуга се предлага на нашата интернет страница, където и досега имаше доста информация. Сега разширяваме услугата и всеки ще може от дома, работното си място и дори от мобилния си телефон, ако ползва Интернет да види в реално време кога на неговата спирка ще пристигне превозното средство. Смятам, че ще има добър отзвук, защото информацията е полезна.