Лекуват с хапчета зависимостта от шоколада
Лекуват с хапчета зависимостта от шоколада / netinfo

Експерти от италианския Национален център за изследвания CNR откриха невробиологичните механизми, стоящи в основата на „шоколизма“, или на зависимостта от шоколада.

Маниаците по шоколада могат да се излекуват с помощта на хапчета, съобщи вестник „Стампа“. Това е било демонстрирано при експерименти с мишки, които, подобно на хората, също са луди по шоколада. По някои от симптомите, които причинява, зависимостта от шоколада може да се сравни с тази по дрогата.

Поставяхме няколко пъти на ден мишките за по 20 минути в клетки, снабдени с летви и с устройства, изпускащи течности. Мишките доста бързо научиха, че чрез десет натискания на летвата се активира устройството, което започва да изпуска течен шоколад в продължение на 5 секунди. В рамките на 20 минути мишките натиснаха устройството 1000 пъти и консумираха 30 милилитра шоколад, разказва Джанкарло Коломбо, изследовател от Центъра. С помощта на специални процедури след това те поеха rimonabant, който в някои европейски страни се използва като средство за потискане на апетита. Достигнахме до извода, че използването му намалява драстично желанието да се поема шоколад, казва друг изследовател - Мауро Карай.

www.prontosofia.com