Николай Георгиев: За скандала в МВР са важни фактите
Николай Георгиев: За скандала в МВР са важни фактите / снимкa: Sofia Photo Agency

За скандала в МВР и замесването на името на министъра на вътрешните работи Румен Петков е важно какви са истинските факти. Това каза в „Седмицата” на Дарик Николай Георгиев, директор на дирекция Главен инспекторат към Министерския съвет и секретар на комисията за превенция и противодействие на корупцията.

Николай Георгиев призова да се изчакат резултатите от проверките на Държавната агенция „Национална сигурност” и прокуратурата. Според него обаче по случая със скандала в МВР е налице тенденция „да се покаже всичко на масата”.

В коментар на изявление на Костадин Паскалев, че с два милиарда лева мафията може да купи всеки политик, Николай Георгиев заяви: „Няма човек на света, който да не може да бъде купен. Затова винаги съм казвал – толкова съм беден, че не може да ме купите, това ми е мотото в живота”.

В коментар на критиките на Европейската комисия за липса на обвиняеми по високите етажи на властта у нас, Георгиев каза: „За нас е много по-важно българските гражданите да усетят поведението на правителството и на законодателя. Сигурен съм в поведението на правителството, в отношението й с битката с корупцията. А Европейската комисия винаги ще се озърта и ще вижда какво се случва с нейните пари”.

В ефира на Дарик Николай Георгиев обяви, че проверка е установила лошо управление на средствата и липса на контрол в ТЕЦ „Марица – Изток II”. Той обаче уточни, че засега няма съмнения за умишлени престъпления в ТЕЦ-а. На въпрос до колко високо стигат нарушенията, той заяви: „Няма никаква индикация, че господин Румен Овчаров е участвал в някаква схема”.

Същевременно Николай Георгиев обясни, че приетите от правителството 108 мерки за борба с корупцията в администрацията са в частта на законодателството. От Министерския съвет в парламента ще бъде внесен правителствен законопроект за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси, като срокът за изготвянето му е до средата на месец май.

Чуйте цялото интервю на Кирил Вълчев с Николай Георгиев в звуковия файл!