30 са новорегистрираните болни от СПИН от началото на 2008-а
30 са новорегистрираните болни от СПИН от началото на 2008-а / netinfo
845 са регистрираните болни от СПИН у нас от 1986 година насам, като 50 процента от тях са починали, съобщи д-р Тонка Върлева, национален координатор по Програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН. Според нея реално заразените са поне пет пъти повече.

От началото на годината са регистрирани 30 болни от СПИН. Доктор Тонка Върлева обясни още, че рисковите групи, в които се увеличава броят на болните, са интравенозните наркомани и мъжете, правещи секс с мъже.

Вчера здравните министри на България и ГерманияРадослав Гайдарски и Ула Шмид са се срещнали с представители на българския фармацевтичен бизнес, където е било договорено намаляването на цените на лекарствата за лечение на СПИН.

България участва в инициатива, подета от германското председателство на ЕС, която е насочена към лечение и подкрепа на серопозитивните пациенти.

В следващите години ще има увеличение на болните от СПИН прогнозира министър Гайдарски. Ясно се вижда, че от година на година броят на заболелите от СПИН се увеличава, а това означава, че парите, които трябва да заделя едно правителство ще нараства.

Годишно лечението на болен от СПИН в България струва между 12 и 16 хиляди лева.