86-годишен слепец печели дело в Страсбург срещу противоположни решения на наш съд
86-годишен слепец печели дело в Страсбург срещу противоположни решения на наш съд / netinfo
Европейският съд постанови днес 86-годишния пловдивчанин Костадин Михайлов да получи от българската държава 3000 евро обезщетение и 1000 евро разноски заради противоположни решения на Пловдивския окръжен съд, които са довели до отказ от правосъдие.

Магистратите в Страсбург са дали приоритет на делото на напълно слепия старец и са го разгледали в съкратени срокове – точно за 1 година, подчерта адвокатът му Снежана Стефанова.

Първоначално Михайлов се е обърнал към българския съд, за да обжалва забавено с 8 месеца отпускане на инвалидна пенсия поради закъсняло решение на ТЕЛК. След 4-годишна съдебна битка той печели във Върховен административен съд и завежда второ дело – за неимуществени вреди по Закона за отговорността на държавата и общините. Искът е срещу Националния осигурителен институт, но на втора инстанция състав на Пловдивския окръжен съд с председател Елена Арнаучкова го отхвърля с мотив, че правилният адресат на жалбата е Регионалното управление “Социално осигуряване” – Пловдив. Защитниците на пенсионера завеждат още едно дело – този път срещу РУСО – Пловдив, но друг състав на същия Окръжен съд постановява, че ответник трябва да е НОИ, а не регионалното му поделение.

Жалбата на пловдивчанина не е разгледана по същество и на практика това е отказ от правосъдие, се казва в мотивите към осъдителното за България решение на Европейския съд. Страсбург задължава държавата да възобнови вътрешното дело, предмет на несправедливия съдебен процес. Според адвокат Стефанова обаче тази възможност е отпаднала с новия Гражданско-процесуален кодекс, но ако не бъде намерен начин решението на Европейския съд да бъде изпълнено, България подлежи на санкции от Европейската комисия.