• Размер на шрифта:

Качеството на живот – фактор за заразяването с бактерията хеликобактер пилори

25 март 2008 17:50 | Автор: Ники Кънчев

Качеството на живот – фактор за заразяването с бактерията хеликобактер пилори

С бактерията хеликобактер пилори хората се заразяват през устата, като ако човек се зарази на 4-5 години, може да направи рак на стомаха, а ако се зарази към 24-30 години, ще направи язва на дванадесетопръсника. Това каза в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis в предаването „Ники Кънчев Шоу” , д-р Захарий Кръстев, ръководител Катедра по вътрешни болести и началник на Клиника по гастроентерология. Проф. Кръстев е едно от светилата в българската гастроентерология, признат в чужбина, човек с голям принос в лекуването на стомашните болести. В България той е главен редактор на списание „Българска хепарогастроентерология”, редактор в колегията на „Съвременна медицина”, в чужбина – в редколегията на World Journal of Gastroenterology. Какви се факторите, които водят до заразяването, както и начините за предпазване и лечението, което специалистите препоръчват, разберете от интервюто на Ники Кънчев с доктор Кръстев.

Ще говорим за стомаха, болестите на стомаха, ще стигнем до лекарствата и до храните, които може би причиняват това или хигиена. От къде предлагате да започнем, професоре?

Предлагам да започнем, като се върнем 58 хил. години назад.

Добре, дайте жокер, какво значи 58 хил. години назад?

Една от африканските миграции започва преди 58 хил. години. Доскоро се мислеше, че тази бактерия, който не знам как ще преведем на български, ще го наречем „хиликобактер пилори”. Той има една въртележка и затова е хеликс, хеликобактер пилори – бактерия с въртележка, затова ние се шегуваме и му казваме „хеликоптер”. Този „хеликоптер” досега се смяташе, че е съществувал преди 11 млн. години. А сега, като напредва науката, правят се разни генетични изследвания и най-вероятно 58 хил. години той си съществува с нас, т.е. ние си живеем с този хеликоптер и сега сме решили, че сме болни от него.

Колко опасен е той за нашето здраве, къде се проявява?

Този въпрос е много сложен и трябва да се опитаме да го осветлим малко по-широко, защото да обвиним веднага бактерия за всичко или да кажем, че всеки, който има тази бактерия, е болен, сигурно ще настъпи кошмар. Защото явно ние си съжителстваме с тази бактерия много добре и не само с нея, ние си съжителстваме с милиарди бактерии. Имахме данни преди около 20 години, че 80 процента от населението има този бактерии. Само 20 процента от хората имат болест, свързана с тях. Веднага го дефинирам. Той е пандемия, но това не значи че е болест. Основното му място на проява е така темата, за която сме се събрали, са заболяванията на стомаха и дванадесетопръстника.

Със сигурност хеликобактерът се проявява чрез инфекции.

Със сигурност става зараза и то през устата. Заразата обикновено става в ранна детска възраст и колкото по-неразвито е обществото, ако 2-3 деца спят в едно легло, ако нямат топла вода, колкото е по-неразвита една система на държавата, толкова повече инфекции може да има. Колкото е по-развита държавата, да кажем северноевропейските държави, там почти го няма или го има само при емигрантското население. Така че то е зараза и става в ранна възраст. Ако стане много рано, може да направите рак, ако стане по-късно ще направите язва. Да кажем, че ако стане в 4-5 годишна възраст, може да направите рак на стомаха. Ако стане към 24-30 годишна възраст, ще направите язва на дванадесетопръсника.

Превенция и съответно лечение на хеликобактера?

Превенцията не е наша работа, тя е на министър-председателя, той трябва да подобри качеството на живота в страната. Така че това е превенцията, повишаване качеството на живот.

Благосъстояние?

Благосъстояние, хигиена, миене на ръцете и т.н.

Лечение?

Да, но не и поголовно, защото ако искаме да избием всички хеликобатери на света, това струва много пари, повече от много войни, ще създадем такава резистентност към другите бактерии, че няма да има възможност да лекуваме хората. Трябва да лекуваме тези хора, които имат изявена болест, при които ние докажем, че концентрацията на бактерията е достатъчно голяма, за да изисква нашата намеса и трябва да ги лекуваме мощно, за да имаме ефект.

Как и с какви препарати?

Няма излекувай се сам. Така че първо трябва да докажем инфекцията и след това трябва да го лекуваме с комбинацията от два вида препарати. Едните, които намаляват солната киселина, а другите, които са антибиотици, но трябва да го лекуваме с антибиотична комбинация. Има критерии, международни критерии, има Маастрихт, знаете го този град, там се приемат периодично консенсуси по въпроса. Горе-долу България отговаря на тези условия и в България човек може да се излекува, но трябва да се лекува достатъчно дълго, защото нашият хеликобактер е по-лош от западния хеликобактер.Етикети: Качеството, живот, фактор, заразяването, бактерията, хеликобактер, пилори

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#13

красимира - 06.11.2015 г. 11:59:16

и на мен откриха тази бактерия,освен всичко друго ме интересува дали трябва да имам контакт с внучката ми,която е на почти 5 г?????????

#12

Рейса - 21.09.2015 г. 11:00:58

Изчел съм сума ти неща понеже и аз съм носител. Три терапии без никакъв успех... Избухах колосално количество антишит, уголеми ми се черния дроб бъра бъра... Всяка сутрин от години имах болки в корема и възпалени черва. Болката минава от само себе си след 30 мин или ако хапна каквото и да е, дори 2-3 хапки. Обяснявам си го с повишената киселинност. Дори да победите бактерията все ще дойде момент, в който ще се заразите отново. Тъпото е, че можеш да се заразиш с направо мощно резистентна... ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА ДА ЖИВЕЕТЕ С БАКТЕРИЯТА И ДА НЯМАТЕ ЯЗВИ, ГАСТРИТИ И Т.Н. Е ВИСОКОМАЗНИННО-НИСКО ВЪГЛЕХИДРАТНО ХРАНЕНЕ, противно на всички брутално кухи лекари (масова лекарите са тъпаци, повтарят едно и също от учебиците като коне с капаци). Нямам никакви болки откакто съм на тази диета, нямам киселини и т.н., а бактерията си ми е в коремчето! ;)

#11

bg - 24.03.2015 г. 15:05:53

има кръвен тест, но той показва дали тялото се е срещало някога с бактерията, а не дали тя е активна сега. лесен и добър е тест с фецес, дава се проба. резултата показва достатъчно показателно. има и дихателен тест, който е по-скъп и се прилага само в софия и по големите градове.

#10

natisisi - 20.03.2015 г. 12:20:23

Moje li da se izbegne gastoskopijata za otkrivane na helikobakter, ima li dr.test ili na4in koito e po bezobiden za dokazvane na tazi bakterija...i ako ima kakav e njakoi znaeli nesto po vaprosa.

#9

Живко - 24.01.2015 г. 19:54:32

Прочетох коментари, как се пие нексиум и всичко ток и жица.
Абе вие хора нормални ли сте ? Четете ли му на нексиума отзад списъка със странични ефекти ? Имате ли представа колко време ще издържи организмът ви на постоянното натравяне с нексиум и подобни преди да рухне и да се появят куп странични ефекти ? Четете отзад на опаковката колко е максималният срок на нексиума за употреба, не може да се пие по - дълго. Ако след спирането пак има проблеми трябва да се търси друго лечение.

#8

краси - 19.02.2014 г. 14:18:49

Преди няколко дни разбрах, че имам тази бактерия девет пъти повече от нормалното и то защото розацеята ми се беше възпалила. за антибиотиците е ясно, говорят някои доктори, че са единственото лечение, но аз не понасям и не желая антибиотици. дайте инфо за нетрадиционна/алтернативна медицина

#7

Пациент - 13.01.2014 г. 12:30:27

Ще се включа и аз в тази тема :) Преди 1г ми откриха хроничен гастрит + хеликобактер пилори.Бях на изключително тежка терапия с антибиотици.След като приключиш всички хапчета и изчакаш около 2 седмици се прави фекален или дихателен тест, за да се установи дали все още я има.Казаха ми, че след такава терапия в определени случаи теста е неточен(неверен).В моят случай излезе отрицателен, бях много щастлива.Казаха ми, че периодично(6м-1г) трябва да си правя кръвен тест, за да видя дали не съм пробудила бактерията отново.Факт е, че всички я имаме, но при хората с проблем със стомаха е явно изразена и не е проблем, за останалата част от човечеството.Преди 1 седмица си направих кръвен тест, за да видя дали е налична пак - положителен.Отидох при личният си лекар и той ми каза следното:Искаш ли да пиеш пак антибиотиците по схема?Аз казах, както Вие прецените.След това той ми каза:Слушай какво, аз имам този проблем от години насам...Провел съм 4-5 терапии, но след няколко месеца пак се появява, следователно няма смисъл да се тровиш с прекалено много хапчета и то с временен резултат.Предписа ми Есмерол 40мг 2х1 (на гладно) 14 дни, а след тези 14 дни, Есмерол 20мг 2х1 (на гладно) в продължение на 3 месеца, както и ми даде таблица с вредните храни и киселинността на стомаха.Така, че на ''заболелите'' - Успех в борбата !

#6

toni - 11.06.2013 г. 13:00:11

az sy6to imam xeliko bakter pilori sami trqbva da se lekyvame az piq neksiym edin pyt na den sytrin predi qdene i sym mn po dobre ot predi tova lekarstvo e mn dobre antibiotici ne piq piex i zirid nego go psrqx sega sym samo na neksiym ne se pla6ete prosto q6te kaktovo trqbva ne se qdosvaite i vsik4o 6tee normalno tova e xodete i si pravete izsledvaniq koga to e nujno i taka da lekyva se no sled izvestno vreme ima veroqtnost pak da se poqvi edin vid q prespivame za izvestno vreme

#5

silviya - 28.03.2013 г. 19:51:43

zdraveite,vcera mi izleze testa i beshe otricatelen,kazaha mi che poradi dve sedmichnoto lechenie s antibiotici i nexium mojelo da e neveren,i poradi tazi prichina nemojelo da se razbere,kazaha mi veche sled 6meseca,sled kato spra Nexiuma,togava sum mojela da si napravya nov.A prez tova vreme shte stoya ei taka i shte se molya da go nyama v organizma mi.Nyakoi moje li da mi kaje kakvo da napravya?Nemoga da bezdeistvam shest meseca.

#4

sevi - 24.02.2012 г. 21:24:15

hora di6terq mi e na 11god po4ti ,otkriha i tazi bakteriq predi nqkolko dni ,nemoga da razbera edno tova nali se lekuva ,gledam pi6at 4e kogato go otkriqt kato sa po malki decata sled vreme stavalo po lo6o, za6to nqkoi moje li da mi kaje? nali uj se lekuvame molq vi neka nqkoi da mi obqsni 4eta tuka razni ne6ta i glavata mi se obirka.

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още