Българите в Америка срещат Баба Марта с партита без чалга
Българите в Америка срещат Баба Марта с партита без чалга / netinfo
Броени часове преди да посрещнем Баба Марта, традиционните мартеници са превзели страната ни. Мало и голямо купува от сергии, павилиони и магазини бяло-червените символи на надеждата за здраве и живот. Далеч от родината, с мартеници, настроение и много музика, българите в Ню Йорк и Вашингтон ще посрещнат Баба Марта, благодарение на инициативата „БГ Еуфория".

В Ню Йорк партито е тази вечер в известното на българската общност заведение „Механата", а утрешният купон е в клуб в столицата на САЩ.

Инициатор на „БГ Еуфория" е Николай /Ники/ Марков, живял 11 години в Щатите, учил външна политика и стажувал в българското посолство във Вашингтон. Какво представлява инициативата, която започва от 2000 г, знаят ли американците що е мартеница, наистина ли България е където има българи?

Разговорът започва със спомен на Марков за първите излъчвания на „Дарик" в интернет.

Някъде беше края на 90-те години и понеже „Щурците" са ми любима група и ги бяхте поканили на интервю /в предаването на Ники Кънчев „Купон на изток от Рая" – б.а/ и си спомням, че аз се обадих и бях може би един от първите хора, които се обаждат от чужбина в радиото, щото тъкмо го бяхте пуснали по интернет да се слуша. Беше интересен момент и цялото предаване и водещите, и самите те много се зарадваха, че ги слушаме и че ги помним тук в щатите. Тогава дори ги поканих да направят концерт при нас. Така и стана, в крайна сметка те дойдоха и на няколко пъти правиха турнета тук.

Как ви хрумна да правите тези партита за българите в Америка и то не само за Баба Марта, ами и за други празници?

Водещото е било музиката в началото. В края на 90-те започна да се прави в България една нова хубава музика, която става точно за парти и за купон, и която обаче не е чалга. Тази музика обаче не беше популярна, особено тук в чужбина никой не беше чувал за нея. Това беше един начин да я популяризираме. „Бе ге еуфория" е едно традиционно българско парти само с българска музика, без никакъв попфолк, без чалга.

От тази наша музика, коя е най-приеманата песен, най-най-подлудяващата хората, които идват на партитата?

Трудно е да се определи една конкретна. Има няколко, на които хората не се въздържат и стават да танцуват, като се започне от „Светът е за двама", която ние пускаме в дискотечната версия на „Мания". И такива по-стари хитове, направени в съвременни дискотечни ремикси като „Една българска роза"… Тези популярните неща наистина взривяват дансинга. Като се стигне на по-късен етап от партито до песни като „Бате Гойко" на „Хиподил", които са пълни с енергия и съответно хората полудяват. Има го и момента с традиционните български хора и ръченици, хората се радват.

Мартениците?

За партито на „Бе ге еуфория" сме подготвили мартеници, които ще се раздават на входа на първите 100, които дойдат. От България сме ги взели тези мартеници, а иначе и тука има места, било магазини или организации, където могат да се намерят. А има и хора, които обичат сами да си направят мартеници.

Една мартеница в Ню Йорк колко струва?

Не мога да ви кажа, скоро не съм търсил да видя цените, но предполагам долар-два в зависимост от мартеницата.

Пижо и Пенда има ли?

Най-вероятно, те са най-традиционните и за разлика от България, тук българите предпочитат традиционните неща

На 1 март правите мартенско парти и във Вашингтон…

Да. Там обаче няма заведението да е българско, а в един от големите клубове в града на няколко етажа. Един етаж е специално за нашето парти оставен.

На американците разказвате ли им какво значи Баба Марта и мартеницата, какво е да носиш бяло-червен конец на китката например?

Да, абсолютно. Всеки, който познава българи рано или късно разбира за този наш обичай, щото на 1 март като види всички българи накичени с мартеници, естествено започва да задава въпроси. А и българите с ентусиазъм обясняват за какво става въпрос и дори раздават мартеници на небългари. Често може да се видят небългари с мартеници и те ги носят с удоволствие.

Като ми разказвате всички тези неща означава ли, че е валидна максимата, че България е където има българи?

Бих казал и да, и не. Донякъде се потвърждава тази максима, защото българинът носи частица от България със себе си. Но има и носталгия. А щом има носталгия, значи я няма България наоколо.

След три дни е националният празник на България. В тази връзка ще направите ли парти, ще го отбележите ли по някакъв начин или на купоните в Ню Йорк и Вашингтон ще го споменете?

За отделно парти на „БГ еуфория" за съжаление не е удобно, защото се пада в понеделник, а тук не е почивен ден и хората трудно могат да си позволят понеделник вечер, че дори и в неделя вечер да излязат на дискотечно парти така масово. По тази причина правим партитата в петък и събота вечер. Съответно Баба Марта е по-подходящия празник за празнуване тази година от тази гледна точка. Но несъмнено ще споменем и националният празник, може би и химна ще пуснем.