Мотористи се събраха на мирен протест в столицата
Мотористи се събраха на мирен протест в столицата / снимка: Sofia Photo Agency

Около 70 мотористи се събраха тази сутрин на мирен протест в столицата. Те изразиха недоволството си от 25-процентното увеличение на данъка за моторните превозни средства, заложено в годишния проектобюджет на Столичната община.

Любителите на мотоциклети и мотори се събраха за половин час на площад „Александър Невски”. Те обясниха, че желаят да си плащат редовно данъците, но не и ако общината ги увеличи драстично.

Ето какво казаха някои от протестиращите за Дарик:

В момента на един 1000-кубиков мотоциклет данъкът е около 130-140 лева. На рейс с 22 места е 63 лева. Мотоциклетите не предизвикват задръстване, те са доста по-екологични чисти. Ако някой заяви откровено, че се бори със задръстванията и вдига данъците на моторите, това е абсолютна алогична стъпка”, заявиха протестиращите.

Мотористите бяха категорично, че няма да спрат да шофират. Ако данъкът за превозно средство категория „А” стане 300 лева, те просто няма да го плащат.

Днешният мирен протест завърши с шествие покрай сградата на Столичната община. Ако не се вземат мерки срещу увеличения данък, не е изключено мотористите да блокират централни столични кръстовища.