Кушлев ще получава 2 226 лв. заплата, решиха депутатите
Кушлев ще получава 2 226 лв. заплата, решиха депутатите / netinfo

Месечна заплата от 2226 лева ще получава председателят на комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, Стоян Кушлев. Това реши парламентът, който прие промени на второ четене в Закона аз отнемане в полза на държавата на имущество, придобито по престъпен начин.

Размерът на заплатата на председателя на едноименната комисия представлява 90 на сто от възнаграждението на председателя на парламента Георги Пирински, който получава 2473 лева. Заместник-председателят на комисията за отнемане на придобито от престъпления имущество ще взема 2003 лева. Останалите членове на тъй наречената комисия „Кушлев” ще получават по 1892 лева месечно, реши още парламентът.

До допълненията в закона се стигна след като Народното събрание забрави да регламентира размера на възнагражденията на членовете на комисията. Това пък провокира председателят й Стоян Кушлев да си определи сам заплата около 7000 лева. Под медиен натиск обаче, по-късно самият той намали размера на възнаграждението си. С промените в закона парламентът забрани още на членове на комисията да развиват търговска дейност или да получават други възнаграждения, освен преподавателски хонорари.