Виелици блокират много пътища в страната
Виелици блокират много пътища в страната / netinfo
Пътната обстановка е изключително усложнена в цялата страна, каза за Дарик Живко Недев заместник изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Започнала е временна организация на движението по магистрала „Тракия” в проблемния участък край Карнобат, съобщи още Недев. Ето какво още каза той:

Предвид много силния вятър пътуването е много, много трудно. По отношение на автомагистрала „Тракия” в участъка на Карнобат има проблеми с тежкотоварните автомобили. С директора на областното пътно управление и с КАТ сме във връзка и там ще бъде пренасочено движението, като ще бъде разделено. Всички леки и лекотоварни автомобили ще се движат по магистрала „Тракия”, а тежкотоварните автомобили ще се движат по първокласния път 6. Проблемът не е по магистрала „Тракия”, а проблемът е връзката от магистрала „Тракия” до обхода на Карнобат, където е двулентов път с по-големи наклони и там тежкотоварните автомобили явно, че не могат да се движат както трябва. Това е проблемът е това наложи промяната на организацията на движението, за да може да осигурим по-добро преминаване на леките и лекотоварните автомобили по магистрала Тракия в участъка от Карнобат до Бургас.

От София, тъй като там имаме спускане по Хемус, е по-облекчено, на групи се пускат автомобилите, за да могат и снегопочистващите машини да работят по магистралите и в същото време и движението да се осъществява.

Силен вятър блокира движението в района на магистрала „Тракия” при Карнобат. Южният подходен път към автомагистралата вече е задръстен от аварирали камиони, предупреди кметът на община Карнобат Георги Димитров. Според градоначалника самата магистрала може да бъде затворена заради заледяване и снегонавявания.

В ранния следобед силният североизточен вятър блокира края на магистралата по посока Крумово Градище, цялата налична техника и човишки ресурс на общината, полицията и КАТ участват в разчистването на пътя, но според местния шеф на КАТ Пламен Чолаков е препоръчително водачите на автомобили и камиони да отложат пътуванията си по магистралата. Все още е проходим пътят Айтос-Бургас, макар че първите снегонавявания започват да затрудняват движението и по това трасе. Около Карнобат снежната покривка е около 15-20 см и продължава да се увеличава.

Затвориха пътя Сливен – Нова Загора – Стара Загора поради задръстване, съобщиха от областна дирекция на полицията в Сливен. Трафикът се пренасочва през Казанлък. Пътят ще бъде отворен отново, след като 6-километровата автомобилна колона, която се е събрала в района на Коньорски завой, бъде освободена. Аварирал на билото товарен автомобил с ремарке е причина за задръстването.

Два екипа регулират колите в двете посоки, увериха от полицията. Обърнатите от вятъра коли по пътя Сливен – „Петолъчката” в района на селата Драгоданово и Тръпоклово са били изведени на пътя с трактор и в момента движението в участъка е нормализирано, но пътят е заледен и трябва да се шофира с повишено внимание. Пътната обстановка в района остава тежка, от полицията съветват да не се пътува без крайна нужда.

Възстановено е движението през Прохода на Републиката. Остава ограничението - тежкотоварните автомобили да се движат с вериги.

Камионите трябва да са с вериги на цялата територия на община Елена, както и по пътищата Павел - Царевец, Горна Студена - Свищов и Морава - Драгомирово. Пътните настилки са заснежени и се почистват, но на много места движението остава затруднено и водачите трябва да шофират с повишено внимание.

Въведено е ограничение за движението през Ришки проход, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

В района на град Смядово има полицейски пункт, който контролира спазването на ограниченията –съобщиха за Дарик от полицията в Шумен.

От ОДП допълниха, че в района на село Васил Друмево, по пътя Шумен-Друмево, има струпване на автомобили, поради снегонавявания. От там движението ще бъде пренасочено по околовръстния път на Шумен, през Дибич-допълниха от полицията.

Влошава се обстановката в Лудогорието, съобщиха от „Гражданска защита”- Разград. Заради снегонавявания са затворени участъци от пътищата Кубрат – Русе и Разград – Русе на русенска територия, предстои затваряне и на пътя Разград – село Раковски, докато бъде почистен, съобщи директорът на „Гражданска защита” Цоньо Цонев. 55 машини са включени в разчистването на пътищата.

Над 20 метра в секунда е скоростта на вятъра в региона, казаха от метеослужбата в Силистра. В региона вали слаб сняг, но вече се образуват навявания основно в Тутраканския и Дуловския райони. Тринайсет почистващи машини на областното пътно управление обработват основно пътищата за връзка със Русе и Шумен. Ако валежът стане по-интензивен, има вероятност довечера да бъдат затворени.

Много пътища в Плевенска област са затворени за движение поради непрекъснати снегонавявания, това съобщи за Дарик инж. Георги Линков, директор на “Гражданска защита” Плевен. От Областно пътно управление Плевен апелират към гражданите да не тръгват на път към Никопол и Гулянци. Цистерна за мляко се е преобърнала на пътя Брест -Гиген. Затворени за преминаване поради натрупвания на снежна маса са пътищата Никопол-Въбел-Любеново-Лозица, Сомовит-Черквица, Дъбован-Загражден, пътя за село Искър, Искър-Староселци, Петокладенци-Стежерово. Има закъсал автобус в село Шияково, но от пътноподържащите фирми са изпратили техника, за да го изтеглят. В “Гражданска защита” Плевен няма подадени сигнали за хора, които се нуждаят от помощ и има опасност за живота им. Снежната покривка навсякъде в областта е над 36 см., в Белене - 49 см., Гулянци - 52 см, Плевен – 43 см, Кнежа-36 см. Утре се очаква тя да достигне 60-70 см, тъй като валежите ще продължат.

Близо 15 леки катастрофи са станали в област Пазарджик, съобщиха от Пътна полиция. Обстановката по пътищата в региона е тревожна заради обилния снеговалеж. Снежната покривка в областния град достига на места 25 см. По високите планински части тя е до 50 см.

Затруднено е движението и по АМ „Тракия” от Пазарджик до тунела „Траянови врата”, се препоръчва товарните автомобили да пътуват с вериги. От КАТ съветват още в районите на Велинград, Вакарел, Сърница, Белово, Юндола Батак, Доспат, Панагюрище товарните автомобили задължително да се движат с вериги.