Усложнена обстановка в страната заради дъждовете
Усложнена обстановка в страната заради дъждовете / netinfo

Пловдив осъмна под вода. Основните булеварди са наводнени, само два екипа на ВиК почистват запушените с листа шахти в града. Има опасност да бъде наводнен подлезът на Понеделник пазара, където има археологически находки, съобщиха от общинската Гражданска защита.

Започва да се пълни с вода и подлезът на Централната ж.п гара. Непроходим е подлезът на Прослав, където река Храбринска е наводнила участъка след повреда на електрическа помпа. Има застрашени къщи на бул. Дунав. Непроходима е улица Герлово 10 в квартал Изгрев, както и пътните участъци пред Синдикалния дом, централни гробища, пощата в кв. Изгрев, отделни участъци на бул. Васил Априлов и Санкт Петербург.

В момента пожарникари отводняват четири къщи в село Три водици, една къща в Садово, пет къщи в село Богдан и една в хисарското село Красново. Свикана е спешна оперативка на шефа на отдел Екология в Община Пловдив и Гражданска защита, за да се търси изход от ситуацията. Информиран е кметът Славчо Атанасов.

С около два метра е повишено нивото на река Бяла в района на кв.Устово в Смолян.

Екипи на Гражданска защита, 101-ви планински батальон и общината издигат
стена от чували с пясък край реката, за да се избегне преливане извън речното корито.

Приблизително 1500 чувала са използвани до момента за препречване на разрушителното пълноводие на р.Бяла. Съществува риск за наводняване на една къща в квартала според данни на Гражданска защита.

Десет къщи и една църква са наводнени в Старозагорско след проливните дъждове, които продължават второ денонощие.

От 8 до 118 литра на квадратен метър са измерени в региона. Най-тежка е ситуацията в Източно-маришкия регион. Пет къщи са наводнени в с. Обручище, община Гълъбово.

Други 5 къщи и селската църква са наводнени в с. Трояново, община Раднево. Спасителни екипи на Гражданска защита в този момент отводняват къщите в двете села.

В резултат на обилните дъждове на територията на област София в областната дирекция "Гражданска защита" към 10 ч. са постъпили общо 67 сигнала за заливане на улици, дворове и мазета от къщи, съобщиха от дирекцията.
Рязко се е повишило нивото на реките, протичащи през Софийското поле. Екипи на "Електроразпределение - София" отстраняват локални аварии в кварталите "Манастирски ливади" и "Бояна".

В момента на територията на София извършват спасителна и аварийна дейност общо 6 екипа от дирекция "Гражданска защита" /5 спасителни и 1 водолазен/ на следните адреси: бул. "Г. Делчев" бл. 254; кв. "Бенковски", ул. "Извор" 5 - наводнена къща, в която се намира неподвижна жена; кв. "Западен парк", ул. "Несебър" 3; кв. "Овча купел" - метанстанция; кв. "Панчарево" - болница за рехабилитация; кв. "Владая".

Създадена е организация за наблюдение поречията на реките. Извършва се постоянна координация на дейността по защитата от създадена оперативна група под ръководството на директора на дирекция "Гражданска защита" - област София инж. Валери Младенов.