Шефът на ДКС : „Конгресна” е от типа зали за големи форуми
Шефът на ДКС : „Конгресна” е от типа зали за големи форуми / снимка: ДКС
Шефът на ДКС : „Конгресна” е от типа зали за големи форуми
92282
Шефът на ДКС : „Конгресна” е от типа зали за големи форуми
  • Шефът на ДКС : „Конгресна” е от типа зали за големи форуми

Изпълнителният директор на ДКС Минко Христов сподели в интервю за „Морски гонг" по Дарик Вн, че зала „Конкгресна" е била реновирана, за да може да отговори на всички международни изисквания от световен и европейски ранг. От тук нататък самата зала трябва да работи за града като привлича такива големи форуми. Минко Христов сподели и какъв е наемът на залата за общински спортни прояви, за турнири и световни първенства. От година и половина в ДКС се работи по проектиране и изграждане на подземни паркинги с 800-1000 паркоместа.

Предлагаме ви цялото интервю с изпълнителния директор на ДКС:

-Зала „Конгресна" е най-добрата зала във Варна-топла, уютна, модернизирана, голяма. Каква е основната причина баскетболни, волейболни, хандбални, футзални тимове да не тренират или да не играят мачове от клубните първенства в тази зала?Знаете, че има варненски тимове, които водят тренировъчен процес често при градуси около нулата...например в зала „Христо Борисов"!? Въпросът за намалението на цените за ползването на залата, разбирам, че е обсъждан и вчера на работната среща на обществения съвет по спорта във Варна

„Първо трябва да направим разграничение между тренировъчни зали и такива за големи спортни прояви. Зала „Конгресна" затова бе реновирана, за да може да отговори на всички международни изисквания от световен и европейски ранг. От тук нататък самата зала трябва да работи за града като привлича такива големи форуми. В този смисъл можем да отчетем един много добър резултат след ремонта. За 2016-а година, когато успяхме да направим 3 световни, 4 европейски и 4 международни турнира. Имаше и много други съпътстващи прояви с по-малък ранг. Като функционалност, залата изпълнява задачата си. Друг е въпросът, че едно такова голямо съоръжение няма как да отговори на изискванията за тренировъчен процес. Самите спортни клубове не са толкова богати, за да си позволят такова скъпо съоръжение, за да си направят една тренировка в него. Затова трябва да се търсят други зали, които да отговарят за тренировъчни процеси. А типът зали като нашата трябва да бъдат готови да приемат големите предизвикателства за огромните прояви, каквите ще имаме през 2017-а година. Имаме заявени до момента две световни, 2 европейски и 5 международни прояви".

-Какъв е проблемът някои мачове от вътрешното първенство, който предизвиква по-голям зрителски интерес да се играе в „Конгресна"? Сериозен ли е наемът в залата?

„Самата издръжка на залата е много скъпа и няма как една среща от национален ранг да се проведе в нея. Ако трябва да цитираме ценова политика на дружеството, за да може наистина залата да се издържа в спортните прояви, една тренировка на клубен отбор е 100 лв за час, а тренировка на национален е 800 лв".

-А наемът за официален мач от вътрешното първенство?

„Ако е общинска проява, сумата е в рамките на 2000 лв без ДДС, за турнири е 3000 лв, а за световните първенства-4000 лв без ДДС".

-Зали „Младост"? Има ли опция те да бъдат използвани понякога? Знаем, че там се помещават няколко клуба. Може би и графикът е сгъстен...

„Приютили сме над 14 спортни клуба, които тренират ежедневно там. Направили сме графици, в които те да ползват залите. До края на месеца ще направим трансформация в една от залите. Най-голямата зала Младост Б ще бъде разделена на две и ще има още едно волейболно игрище. Така в един час ще могат да тренират 2 волейболни клуба".

- Днес приключват евроквалификацонният кръг по футзал в Конгресна. Какви са отзивите за условията, които предоставя залата за провеждането на тези мачове?

„След ремонта всички отзиви са много добри. Всичко е на международно ниво. Съблекалните са отлични. Отоплението в залата също е на ниво. След ремонтите направихме така, че да отопляваме и кулоарите на залата. Всички условия, които предоставяме са много добри. Естествено има върху какво да се работи. След като направихме разширението на зала „Конгресна", която вече има 5000 седящи места, разбирате че паркоместата стават абсолютно недостатъчни. Затова в тази насока работя вече около година и половина върху проектиране и изграждане на подземни паркинги, които ще се ситуират в комплекса. Те са в рамките на 800 до 1000 места, с което може би ще решиме генерално този проблем. Търсим варианти паркингите не само да обслужват проявите в ДКС, но и за да могат гражданите през уикенда да имат добър подход с двата подлеза, ситуирани към Морска градина да си правят безпроблемна разходка".

-Присъствахте вчера на работната среща на обществения съвет по спорта. Разбрахме, че е направено предложение към ръководството на ДКС на нивото на единия от етажите да бъдат поставени подходящи снимки на именити варненски спортисти . Прието ли е това и в какъв период да очакваме да се случи?

„Това беше предложение. Предстои още няколко срещи да направим. Аз приветствам тази идея, защото тя е и моя. Искаме да дадем възможност значителните ни прояви на национално и международно ниво, да могат да бъдат по някакъв начин разположени и и визуално в комплекса. Все пак ние сме Дворец и на спорта, и на културата. Тук можем да говорим и за значими културни прояви в тази посока. Ще продължим тези срещи и ще намерим най-добрата форма и място, за да направим това".