30-годишен отвлече варненка с колата й, размахвайки пистолет
30-годишен отвлече варненка с колата й, размахвайки пистолет / DarikNews.bg, архив

Варненец ще бъде съден за въоръжено отвличане, противозаконно отнемане на автомобил и грабеж. Обвинителния акт срещу 30-годишния Антон А. е внесен във Варненския окръжен съд, съобщиха от Окръжна прокуратура.

Екшънът се разиграл на 22 май миналата година.Около 14,45 часа Антон отнел противозаконно автомобила на варненка без нейно съгласие. Мъжът седнал на дясната седалка, докато тя потегляла, насочил пистолет към нея и й наредил да кара извън града. Под заплахата с газов пистолет и предупреждение, че ще стреля при погрешно действие от нейна страна, достигнали до местност над кв. „Аспарухово" във Варна. Там Антон, който е зависим от хероин, й наредил да напусне колата. Седнал на шофьорското място и потеглил. Уплашената жена успяла да излезе на магистралата и спряла автомобил. Пред шофьора разказала какво се е случило.

След това подсъдимият отишъл до дома си в кв. „Аспарухово". С черен изолирбанд преправил цифра в номера на колата. В заложна къща се опитал да продаде смартфона на жертвата си, но не успял. Продължил към кв. „Владиславово", откъдето си купил наркотици. Шофирайки неразумно, той повредил бронята на противозаконно отнетата кола, после се ударил в паркирана кола. Обадил се на приятелката си. С нея се познавали от участието им в метадонова програма за лечение на зависимостта си от наркотици. Потеглили към Аспаруховия мост. Там подсъдимият забелязал изграденото полицейско КПП.

При започналото преследване 30-годишният мъж няколко пъти застрашил следващите го полицейски коли. Когато разбрал, че не може да избяга, той напуснал колата и наредил на приятелката си да бяга заедно с него. Малко по-късно те били задържани.

При обиска у Антон били намерени кобур за пистолет, 10 газови патрона, личните документи на отвлечената варненка и други нейни вещи. От изготвената автотехническа и оценителна експертиза по делото е установено, че щетите по колата възлизат на близо 3000 лева, а стойността на ограбените вещи на жертвата са оценени на над 1500 лева.

Подсъдимият признал вината си за противозаконното отнемане на колата, но отрекъл вината си за отвличането и грабежа. Въпреки че страда от синдрома на зависимостта към хероин, в момента на извършването на престъпленията той разбирал свойството и значението на извършеното и можел да ръководи постъпките си е заключението на съдебнопсихиатричната експертиза.

Подсъдимият е с мярка за неотклонение „задържане под стража" от 23 май. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание за отвличането от 7 до 15 години лишаване от свобода. Противозаконното отнемане на автомобил се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години, лишаване от право да управлява МПС и конфискация на не по-малко от една втора от имуществото му, а за грабеж - от 3 до 10 години затвор.