Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати
Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати / netinfo

Млади културни посланици от Китай пристигат за първи път в страната ни по покана на Димитър Иванов от Българо-китайската търговско-промишлена камара и съветник на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за китайския пазар, информират от агенция ПРофайл.

10-годишни отличници от Китай, подбрани сред милиони кандидати, гостуват в страната ни. Преди това са били в САЩ, Великобритания, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, Обединените Арабски Емирства и Южна Корея.

Целта им е да опознаят културата и традициите на различни народи по света. В България те ще бъдат посрещнати по традиция с питка и мед. След урок по български народни танци ще участват в работилница по изработване на мартеници, заедно със свои връстници от България.

Гостите от Китай от своя страна ще ни зарадват с традиционно танцово изпълнение под ръководството на известната хореографка Шанг Сичао от Пекинската танцова академия.

Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати
netinfo


Програмата продължава с посещения на катедралата „Свети Александър Невски", подземното ниво на храма „Света София", Националния исторически музей, новооткрития музей за историята на София, както и музея за деца Музейко.

Стремежът на организаторите е децата от двете страни да създадат дълготрайни приятелства и да поставят едно добро начало за бъдещи съвместни културни и образователни проекти в началния и среден курс на обучение.

На 23 януари в ЧСОУ „Евлоги и Христо Георгиеви" в София ще се проведе съвместен учебен ден между двете делегации, които ще бъдат посрещнати официално от директора Олга Ялъмова.

Сред официалните гости ще са културното аташе на Китайското посолствоЧен Ин, представители на МОН, Парламентарната комисия по образование и Регионално управление на образованието в София.

На 25 януари на среща в МОН ще бъде обсъдена възможността български ученици от началния и среден курс да посетят Китай още тази година.

Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати
netinfo