Ще глобяват фирми за непочистени пътища, закани се регионалният министър
Ще глобяват фирми за непочистени пътища, закани се регионалният министър / МРРБ

За местата, където ангажираната снегопочистваща техника не си е свършила работата, ще има солени санкции. В края на сезона може да се стигне и до разваляне на договори. Това се закани във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Тя обясни, че след края на сезона в Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъде направен разбор за това как фирмите са си свършили работата.

Като пример за недобре свършена работа по снегопочистването Павлова даде участъка от автомагистрала „Марица" край Харманли. Въпреки километричната опашка от ТИР-ове там, има сериозни критики към фирмата, ангажираната с почистването на снега.

Във Варненска област пък е установено, че една фирма има сключени договори за снегопочистване с 5 общини, като разполага само с един роторен снегорин.

„Избраните от общините фирми за поддържане не трябва да декларират машините само на хартия, какъвто е фактът при някои фирми, особено във Варненска област", изтъкна министър Павлова.

Този следобед ще бъде осигурен достъп до селата Голица и Булаир в община Долни чифлик, които бяха откъснати от света след обилния снеговалеж през последните дни. Преспите там са високи на места над 2 метра. По разпореждане на министъра 6 машини - един ротор, два грейдера и снегорини, са пренасочени допълнително към двете села, за да помогнат в разчистването на пътищата към тях.

Пращат допълнителна техника в бедстващи села в Долни чифлик

Обстановката в страната вече се нормализира. Отворени са всички основни пътища и проходи, с изключение на отсечката Бургас - Карнобат. В тази посока движението се осъществява контролирано само в едната лента и само на леки коли. До няколко часа тези ограничения ще бъдат премахнато, увери Павлова.


През почивните дни ще има само ниски температури, без валежи. Нови снеговалежи се очакват от вторник.

Въпреки че за снегопочистване тази година ще бъдат изразходени повече средства, пари за целта има осигурени, успокои министърът.