Над 300 събития посреща Варна като Европейска младежка столица
Над 300 събития посреща Варна като Европейска младежка столица / netinfo

Повече от 300 културни, спортни и образователни събития ще се проведат във Варна в рамките на тазгодишното домакинство на града като европейска младежка столица. Повече конкретика около програмата обаче ще има след приемането на общинския бюджет. Това заяви представителят на община Варна в сдружението, отговарящо за организацията, Биляна Раева.

Според нея чрез титлата морската столица ще се позиционира в Европа като университетски център, както и като център за стартиращ бизнес и социални иновации. Раева добави, че заради очакваното увеличение на туристическия поток редица авиокомпании вече са увеличили полетите си до Варна.

Титлата подхожда на Варна, тъй като в града има 40 хил. студенти, 36 хил. ученици и още много млади работещи хора, смята шефката на общинската образователна дирекция Лилия Христова. Тя припомни, че за първи път български град е домакин на тази инициатива, което освен чест е отговорност.

Събитията в програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017” стартираха с форум за социалните иновации в България. През уикенда ще се проведе международна конференция „Неформално учене за младежка заетост“.