Смолянски квартал четвърти ден без вода
Смолянски квартал четвърти ден без вода / БНТ

Безводие мъчи жителите на квартал „Чилингирска махала“ в Смолян, вече четвърти ден. Десетки домакинства стоят с пресъхнали кранчета от петък вечерта и днес мъките им с безводието продължават.

„Всеки ден звъним на кого ли не, но за сега нямаме решение на проблема. В момента работници на ВиК – Смолян копаят и ни обясняват, че ще слагат кран, който ще помогне за решаването на проблема, но все още нямаме вода“, коментира Росица Станевска. Куриозното в случая, че именно там се намира един от най-известните извори на вода в Смолян и жителите на целия град ходят да си наливат вода за пиене от там. „Да си до водата и да си стоиш жаден, това го няма никъде“, добави Станевска.

Според водното дружество в Смолян, проблемът с пресъхналите чешми в квартала се дължи на намален дебит на водата в каптажа, а не на авария. „В ниската част почти всички домакинства пускат през нощта водата да тече, за да не им замръзне, това доведе до спад на водата във водоема с близо 50%, което не дава възможност да се захранят домакинствата в „Станевска махала“, коментира заместник управителят на ВиК–Смолян инж. Костадин Тотев. Според него, в рамките на деня ще бъде монтиран спирателен кран, който да ограничи водоподаването към долната част, като смята, че по този начин ще бъде възстановено нормалното водоснабдяване.

Проблемът с намаления дебит на водоизточниците в Смолянско е огромен и той се дължи предимно на безотговорното пускане на чешмите нощно време. "За Смолян имаме достатъчно вода, ако се наложи ще пренасочим от другаде, но ще решим проблема“, категоричен бе инж. Тотев.

Както Дарик вече съобщи, десетки села в региона са на воден режим, като на места те се захранват с водоноски.