Ще замръзне ли морето край Варна?
Ще замръзне ли морето край Варна? / снимка: chernomore.bg

Месеците декември и януари са  най-студените за последните 15 години. Поне с 2-3 градуса са по-ниски от средномесечните температури тези през Голям сечко т.г. , но може  да се окаже разликата и по-голяма, защото е прехвърлена едва първата десетодневка. Това  заявява шефът на варненския клон на Националния институт по метеорология и хидрология Иван Иванов пред вестник „Труд”.

Според краткосрочните прогнози до края на месеца не се очаква затопляне, ще остане студено, ще преминават средиземноморски циклони през страната, ще има превалявания и силен вятър.

Морето в Бургас замръзна (СНИМКИ)

Според Европейските центрове за сезонни прогнози големи отклонения от средномесечните температури за предстоящите месеци февруари и март не се очакват.

Морето няма как за замръзне, защото градусите са положителни. За да замръзне морската вода, температурата й трябва да падне под минус 1 градус. А и силното вълнение пречи на обледяването на морето. Тези дни лед хвана само по крайбрежието на Варненското езеро.

Лед скова Варненското езеро (СНИМКИ)

За последните 100 години морето по Североизточното крайбрежие е замръзвало 3 пъти – през 1929, 1942 и 1954 година.  За най-продължителната и студена варненска зима се смята тази през 1929 г.