Разград

14 неперсонифицирани дружества в Разградско трябва да се регистрират по Закона за ДДС

11 януари 2017 15:27

14 неперсонифицирани дружества в Разградско трябва да се регистрират по Закона за ДДС
© Радка Минчева, архив  

14 неперсонифицирани дружества в Разградско трябва да се регистрират по Закона за ДДС – съобщават от офиса на НАП-Разград.

Оттам уточняват, че според последните промени в Закона за данъка върху добавената стойност неперсонифицирано дружество, в което участва съдружник, регистриран по ДДС, също трябва да се регистрира по закона. Изменението е влязло в сила в началото на годината. Регистрацията трябва да стане в 14-дневен срок от датата на договора за създаване на неперсонифицираното дружества, която се смята за дата на регистрация на дружеството по ЗДДС. Регистрацията се извършва с подаване на заявление за регистрация в компетентен офис на НАП или по електронен път с квалифициран електронен подпис.

Промените в законодателството гласят още, че за всички заварени случаи, имат едномесечен срок, в който трябва да се подаде заявление за регистрация. Така всички неперсонифицирани дружества, които имат съдружник, регистриран по ЗДДС, трябва да подадат в НАП заявление за регистрация по закона до края на януари 2017 г. , като за тях за дата на регистрация се счита датата на връчване на акта за регистрация. По данни на НАП новата разпоредба ще засегне около 7000 заварени случаи на неперсонифицирани дружества в страната, а за Разград и областта са 14.

Неперсонифицираните дружества се регламентират от Закона за задълженията и договорите и представляват граждански дружества, създадени с договор между две или повече лица за обединяване на своята дейност и постигане на обща цел, т. е. за извършване на съвместна дейност.

 Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Македонец се кара на сина си: - Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по… Виж още