Съветниците от БСП с позиция за снегопочистването на Враца
Съветниците от БСП с позиция за снегопочистването на Враца / Община Враца - архив

След колегите си от ГЕРБ и общинските съветници от БСП във Враца излязоха с позиция за снегопочистването в града. Публикуваме документа без редакция: "Обилните снеговалежи и ниските температури създадоха изключително тежка обстановка както в цялата страна, така и в община Враца. Четвърти ден голяма част от града е непроходим. Общинската пътна мрежа е почти блокирана. На риск са подложени здравето и живота на пешеходци , водачи на МПС , на всички жители на община Враца.
Метеорологичните прогнози бяха достатъчно ясни и навременни , за да се създаде необходимата организация за снегопочистване и осигуряване на необходимите условия за придвижване на гражданите .

Всички сме свидетели, че това не се случи.
С цялото уважение и респект към всички работещи в снегопочистващите организации, които вече над 72 часа в изключително тежки условия правят и невъзможно да се справят със ситуацията , към всички наши съграждани, които масово изпълниха гражданския си дълг и почистиха пространствата пред домовете си и работните си места, изразяваме нашата признателност. Изключително негативна е оценката ни за действията на местната власт по изпълнение на задълженията и в тази зимна обстановка. Най-лесно е да хвърли вината върху хората, които са на улицата при минус 15 градуса. Трудно е да се поеме отговорност и да се признае публично, че има провал на общинската управа. И декларациите, в които ясно прозират панически усилия да се измъкнат от справедливия гняв на хората, само доказват това.

Ние, общинските съветници от БСП, не желаем да ставаме съучастници в нелепия ПР, който властимащите в общината си правят на гърба на хората.
Ние, обаче, питаме:
1. Защо в разгара на зимата кметът и общинската администрация допуснаха да няма сключени договори за зимно поддържане и снегопочистване?
2. Защо вече четвърти ден кметът и отговорните длъжностни лица не информират обществото за резултатите от контрола , който осъществяват и оценката им за зимната обстановка и предстоящи санкции.
3. Защо управляващото мнозинство в община Враца , начело със общинските съветници от ГЕРБ , едва сега се сетиха, че те са принципал на всички общински дружества , а не в Общинския съвет , когато на няколко заседания се обсъждаше конкретно контрола на „БКС"- Враца , чрез назначения пак от мнозинството на ГЕРБ контрольор на дружеството ?

Всички тези въпроси са риторични и опитите сега да се персонифицира вината са безсмислени и издават управленска немощ.
Декларациите, които си разменят управляващите от ГЕРБ в Общинския съвет и общинската администрация са „след дъжд качулка".
Настояваме за публичен отчет на всички действия на Община Враца в тези тежки дни пред всички общински съветници и всички наши съграждани."