ДПС: Всеки опит за аритметично, а не ценностно мнозинство в следващия парламент, ще е провал
ДПС: Всеки опит за аритметично, а не ценностно мнозинство в следващия парламент, ще е провал / БГНЕС, архив

Всеки следващ опит да се заложи на аритметично, а не на ценностно мнозинство с обща управленска програма, ще е провал. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група на движението по повод началото на новата сесия на Народното събрание.

Според Карадайъ няма стабилна власт без управленска програма на ценностна основа. По думите му през 2016 г. светът е преживял много катастрофи и кризи, но не те са причина за разпускането на този състав на парламента. Според него 43-ото Народно събрание се разпуска, поради липса на сходство в управленските програми на партиите, формиращи мнозинството, както и заради отсъствие на обща ценностна платформа на тези партии.

Основният проблем, който провали кабинета, е формулата за конструиране на властта, заяви Карадайъ. По думите му в началото на мандата ГЕРБ е предпочела да управлява с политически сили, които не споделят икономическата, фискалната и данъчната политика от програмата на ГЕРБ и които не споделят общите европейски ценности.

Според Карадайъ в следващия парламент е необходимо ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, мнозинство, съставено на база сходство между управленските програми и ценностите на съставляващите го партии. Това е много важно предвид регионалните и геополитическите предизвикателства и преди поемането от България на председателството на Съвета на ЕС, заяви Карадайъ, цитиран от БТА.

Румен Радев разпуска НС, ще назначи служебен кабинет в най-кратък срок

Според ДПС в рамките на този парламент не може да се очаква работа, освен предизборна кампания, която вече се провеждала. Държавата се лута, защото няма визия за национални приоритети, оперативните програми не се изпълняват, образувани са повече от 50 наказателни процедури срещу България, основните политическите сили взаимно се обвиняват, вместо да се занимават с развитието на страната, коментира той.

По думите му проблемите на 2016 г. трябва да се разглеждат като шанс за 2017 г. Предсрочните парламентарни избори ще сформират нов парламент и ново мнозинство, голямата цел е това мнозинство да доведе до стабилност в страната и сигурност на гражданите, каза още Мустафа Карадайъ.

ДПС призова останалите партии да отговорят по достойнство на очакванията на всички български граждани и да гарантират произвеждането на честни избори.