Пловдив

КОГА ще бъде разрешен проблемът с мръсния пловдивски въздух?

11 януари 2017 08:45 | Автор: Кирил Кирилов

КОГА ще бъде разрешен проблемът с мръсния пловдивски въздух?
© Дарик архив  

Адв. Михаил Екимджиев, който е защитник по делото за мръсния въздух на Пловдив, ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров за преместването на станцията за измерване на фини прахови частици от кръстовището на „Баня Старинна“ в ЖР „Тракия“. Това заяви в интервю за Дарик радио самият той. В какви срокове местната власт и институциите ще предприемат действия за намаляване на вредните емисии, зависи не само от самите тях, но и от активността и натискът, които обществото и европейските директиви и съдилища ще им окажат, коментира още юристът.

Темата за мръсния въздух на Пловдив се „търкаля“ от години. И разбира се, че е важно „как“ този проблем може да се разреши, но все по-актуален става въпросът „кога“. Защото, особено през зимата, резултатите от измерванията на фините прахови частици стават критични.

От регионалната екоинспекция всяка година призовават гражданите да ползват обществен транспорт, споделени пътувания с автомобили, както и друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток). Ако се отопляват на твърдо гориво, да ползват задължително енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина.

Това е чудесно, но чрез съвети и препоръки проблемът с мръсния въздух няма да се разреши. Община Пловдив от няколко години работи по разрешаването му, но всичко се случва много бавно – проектните програми, по които може да се кандидатства, няма да бъдат отворени скоро.

Един от най-сериозните проблеми е липсата на екотранспорт. Тролейбусната мрежа е компрометирана, изграждането на нова и закупуването на тролейбуси засега е непосилна задача за общината, а и за повечето фирми. Инвестицията изглежда неизгодна. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ виждат решаване на проблема чрез постепенна замяна на старите автобуси с електробуси, но засега никоя от фирмите, обслужващи градския транспорт, не е направила подобна покупка.

Според адв. Михаил Екимджиев няма цялостна общинска политика по разрешаването на казуса с мръсния пловдивски въздух.

Може би един ден проблемът със завишените нива на фини прахови частици ще се разреши. Общината и държавата знаят „как“, но засега не могат категорично да отговорят на въпроса „кога“ ще се случи това. И казусът за пореден път се прехвърля в необозримото бъдеще. А от нас – гражданите и обществените организации, остава активно да настояваме за промяна и да си търсим правата, които българското и европейското законодателство са ни предоставили.

Чуйте целия репортаж от прикаченото аудиоЕтикети: мръсен въздух, Пловдив, решения, еко транспорт, фини прахови частици

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още