Варна

Има ли опасност морето край Варна да замръзне?

8 януари 2017 12:00 | Автор: Пламен Петров

Има ли опасност морето край Варна да замръзне?
© снимки: Дарик Варна  
Тема в развитие:

Възможно е в следващите дни, в резултат на много ниските температури, край варненския бряг да се стигне само до обледяване. Да се очаква, че ще има замръзване на водата в залива, е несериозно. Това мнение изрази пред Дарик доц. Орлин Димитров, ръководител на секция "Морска физика и геофизика" в Института по океанология във Варна.

По крайбрежните части много често има замръзване. Но вледеняване на целия залив се случва много рядко. За да се вледени морето е нужно поне 5-6 дни температурата на въздуха да бъде доста под нулата и да няма вълни, обясни доц. Димитров.

Силното вълнение пречи на обледяването. Тогава водата се намира в динамично състояние, а за да замръзне водата, тя трябва да е неподвижна, разясни морският специалист.

Варненският вълнолом бе покрит с лед през ледения февруари на 2012 г.

За замръзването на морето допринасят и морските течения. Големи водни маси се движат близо до крайбрежието в посока от Турция, през Грузия към Русия, като една част минават покрай Кримския полуостров. Друга го заобикалят и продължават към Одеса, където е доста по-студено и се вливат няколко големи реки, които идат от север с ледени оди. Така се намалява солеността на морската вода и тя по-лесно замръзва. От там студените течения поемат на юг към българския бряг.

Варненското езеро може много по-лесно да замръзне и нищо чудно в края на тази седмица да го видим с ледена обвивка, смята доц. Орлин Димитров.

За последните 100 години морето край родния бряг е замръзвало общо 3 пъти - през 1929, 1942 и 1954 година. За най-продължителната и студена варненска зима се смята тази от 1929 г., поне откакто температурата се измерва официално.

Преди 88 години ледът във варненското пристанище достига 30 см дебелина. Сковани в лед са Варненското и Белославското езеро, които замръзват още на 22 януари. Рекордните студове продължават до март, а по спомени на стари варненци хората се разхождали по замръзналото море.

Какъв е рекордът за най-ниска температура във Варна?

-26.1 градуса по Целзий е абсолютният минимум за Варна, регистриран през далечната 1929 г. На 10 февруари в метеорологичната станция на Варна са измерени - 24,3 , а на следващия ден - 11 февруари, в станция Пейнерджик (днешна Чайка) към тогавашната Морска въздухоплавателна служба, температурата спада до -26,1 градуса под нулата. Измерената минимална температура е ненадмината досега, т.е. това е абсолютният минимум за града от 1892, откогато датират инструменталните измервания в метеорологичната станция на Варна.

Любопитни са още няколко цифри. Абсолютното многогодишно изменение на температурата на въздуха във Варна е 67,5 градуса. Това е разликата между най-ниската и най-високата измерена температура през годините, като се има предвид, че най-високата е 41.4 градуса, отчетена през юли 1927 г.

32,4 градуса пък е абсолютното многогодишно изменение на температурата на морската вода във Варна. Най-топло морето тук е било през август 2010 - 31,5 градуса, а най-студено - 0,9 градуса под нулата през 1929 г.Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#4

vlado - 08.01.2017 г. 23:58:02

Да му се пикая и на насраното море! Ще му мине!

#3

ха сега де ако и морето ни замръзне вече ще е национална катастрофа - 08.01.2017 г. 21:45:53

Време е да се направи обществена поръчка и да се купи ледоразбивач.

#2

идиотката - 08.01.2017 г. 15:11:09

Не зная дали морето ще замръзне но че медиите и кризисният щаб на Варна са замръзнали е факт!Къде да си плащам данъците......отговор нямам от 3 дни!Местност Сотира се оказа че не е проблем на Варна и енерго про също само аз данекоплатецът съм проблем ако не си платя данъците!ПОЛУЧАВАМ ЗАПЛАШИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ ЗА 2..... ЛЕВА!Аллооо за 2....лева ми осигурете спокойствие!

#1

да - 08.01.2017 г. 14:45:26

Такава снимка съм виждала върху замр. море на родителите си- тогава млади и красиви! ( мир и светлина н душите им!+)

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пленарна зала

Слушай Дарик Варна на живо

С помощта на: TCV

Руснак звъни на приятеля си в Новосибирск: - Как сте? - Ами добре сме. - Студено ли е при вас? - Е, нали знаеш, студено… Виж още