Обявиха бедствено положение в Хитрино, събират се помощи за пострадалите
Обявиха бедствено положение в Хитрино, събират се помощи за пострадалите / Областна администрация - Шумен

Всички акции за подпомагане на хората и доброволческите действия за възстановяване на щетите след тежкия инцидент в Хитрино ще се координират от Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии под ръководството на областния управител Донка Иванова. На заседание на щаба тази сутрин беше решено всички доброволчески инициативи да са извършват след съгласуване с областния щаб с цел недопускане на хаос и инциденти.

Опасност Хитрино да бъде обгазено - има изтичане на газ от две цистерни

Със заповед на областния управител Донка Иванова в община Хитрино е обявено бедствено положение, което ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните.

Към момента е организирано подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв., съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Днес до 17 часа ще работят службите на социално подпомагане в Шумен и Венец, разкрито е и гише в село Тимарево, където жителите на Хитрино могат да получат тези средства. Еднократната помощ в размер на 325 лв. се отпуска при инцидентно възникнали обстоятелства по реда на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

Трагедията в Хитрино през погледа на очевидците

Областният управител Донка Иванова благодари на всички, които до момента изразиха и продължават да имат готовност да се включат в доброволческите акциите и подчерта, че това ще стане възможно след приключване на операцията по обезопасяване на дерайлиралите цистерни.

На този етап за нуждаещите се хора се събират минерална вода и трайни хранителни продукти, като за място за събиране на тази помощ е определена многофункционалната зала в село Венец. На по-късен етап, след като се обезопаси района, ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат обявени акции за събиране на дрехи и други стоки от първа необходимост. На всички жители на село Хитрино ще бъдат осигурени пакети с 10 вида хранителни продукти по Оперативна програма „Храни". Те ще бъдат раздадени след връщане на хората по домовете им.

Близо 100 доброволци дариха кръв за Хитрино

По информация на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова, към момента не се налага организирането на спешна кръводарителска акция, но Кръводарителският център към шуменската болница работи и всеки, които желае, може да дари кръв.
Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) от Варна продължава да измерва нивата на въздуха в района на аварията. От вчера вечерта и тази сутрин са отчетени нормални нива на показателите на въздуха, каза директорът на РИОВ Евелина Шишманова. Мобилната автоматична станция ще продължи да замерва въздуха в района на Хитрино.

Отлагат източването на цистерните в Хитрино

След приключване на операцията по обезопасяване на цистерните ще бъде извършен оглед в къщите и дворовете в Хитрино от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните и при констатирани случаи на умрели животни ще бъдат предприети мерки за тяхното обезвреждане в екарисажа, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска, която съобщи, че към момента няма постъпила информация при тях за мъртви или болни животни.

От страна на Регионалната здравна инспекция ще бъде извършен контрол на водоизточниците в района, като бъдат взети проби за показателите на водата при осигуряване на достъп на екипите от инспекцията.

Утре се очаква община Хитрино да разкрие банкова сметка за събиране на парични средства.