„Черно море Тича” удари „Спартак” в последния мач на Янев за варненци
„Черно море Тича” удари „Спартак” в последния мач на Янев за варненци / Добри Атанасов

"Черно море Тича" записа трети пореден успех в НБЛ. Баскетболистите на Спас Натов трудно се наложиха над "Спартак" /Плевен/ със 78:76 в последния мач на Александър Янев в отбора. Състезателят ще играе за македонския "Кожув". За победителите Мърджин Мъркович отбеляза 18 точки, а за гостите най-резултатен бе Димитър Маринчешки с 21 точки.

За домакините срещата започнаха Станислав Цонков, Диян Карамфилов, Мърджин Мъркович, Венелин Христов и Александър Янев. Стартовата петица за "Спартак" бе Александър Груев, Константин Коев, Мартин Маринов, Милован Савич и Димитър Маринчешки.
"Спартак" /Плевен/ показа по-добра игра през първата четвърт. Стрелбата на гостите, особено от зоната за три точки, бе на ниво. Те започнаха да трупат преднина още от началото на първата част и я спечелиха с 24:16. През втората четвърт домакините показаха много по-добра игра. "Спартак" успя да поведе с 11 точки, но отборът на "Черно море Тича" показа характер и на полувремето изоставаше с 2 точки . 39:41. След почивката с две тройки на Ангел Нацкин "Черно море Тича" поведе за първи път в срещата. След това резултатът бе изравняван 4 пъти, след което отново "Спартак" поведе, но в самия края на третата част играещият последен мач за домакините Александър Янев вкара за 63:61 преди последната четвърт. В края на третата част Милован Савич от гостите напусна игра за пет лични нарушения. Изходът от срещата се реши в заключителните секунди на четвъртата част, като и двата отбора можеха да стигнат до успеха. Все пак отборът на "Черно море Тича", подкрепян от публиката си, успя да измъкне победата със 78:76 за трета поредна победа в НБЛ.

 

Спас Натов, треньор на „Черно море Тича”: „Доволен съм от това, че се борихме. Не направихме най-добрия си мач. Имахме доста пропуски. Не спряхме да се борим, а да вярваме, а това е важно за момчетата. Да, това беше последен мач за Янев за „Черно море” тази година. Ще ни липсва много, но ще трябва да се справяме без него. Трябва да му благодарим и се надявам ползата да е била взаимна”.

Александър Дяковски, треньор на „Спартак” Пл: „Не съм много съгласен, че сме изиграли перфектно първо полувреме. Накрая на втората четвърт имахме преднина от 9 точки, която не успяхме да запазим. Второто полувреме имахме добри моменти в третата част, даже дръпнахме с 5-6 точки, след това обаче съперникът ни настигна. Накрая мачът се реши в последната минута и ние бяхме без късмет”.

Александър Янев: „ Преди няколко дни се разбрах с македонския „Кожув”, които ми предложиха добра оферта да играя за тях. Условията са много добри. Ще остана, докато си намеря друг отбор. Можеше и по-рано да отида, можеше и по-късно. Останах във Варна досега, помогнах, с каквото мога на момчетата. Пожелавам им  да са живи и здрави, без контузии до края на сезона. Нека продължават така здраво да се хвърлят във всеки един мач.  В „Кожув” отивам, защото те играят и Балканска лига и повече отбори ще ме забележат. Идеята ми е да отида за малко там. В контакт съм с още 2 отбора”.