Изготвят Национална стратегия за защита за енергийно уязвимите потребители
Изготвят Национална стратегия за защита за енергийно уязвимите потребители / БГНЕС, архив
Изготвят Национална стратегия за защита за енергийно уязвимите потребители
91551
Изготвят Национална стратегия за защита за енергийно уязвимите потребители
  • Изготвят Национална стратегия за защита за енергийно уязвимите потребители

а бъде изготвена Национална стратегия за защита за енергийно уязвимите потребители предлагат от Българския енергиен и минен форум.

На конференция за енергийната бедност у нас, председателят на организацията Иван Хиновски обясни, че институциите неглижират проблемът с енергийната бедност. Той посочи, че няма ясно понятие какво е енергийно уязвимо домакинство. Хиновски цитира данни според които милион и половина българи у нас са под линията на бедност, като само 300 000 от тях получават енергийни помощи, а въпросът е по какви критерии останалите са изключени.

Мая Манолова с идеи за преодоляване на енергийната бедност

Общата бедност е големият проблем на българите днес, обясни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Причините, които ние сме идентифицирали, са нисък размер на доходите, динамично нарастващи или прогнози за нарастване на енергийни цени, трябва да очакваме в близко време това, виждайки какво се случва с бюджета на НЕК и енергийните дружества, остарял и енергийно неефективен жилищен фонд или нискоефективни уреди за отопление", заяви той.

Според Хиновски не се обръща достатъчно внимание на енергийната бедност. "Едно определено неглижиране на проблема от отговорните институции или некомпетентност, или безотговорност от страна на парламент, Министерството на труда и социалната политика и омбудсмана", обясни експертът.

Той посочи, че в Закона за социално подпомагане липсва критерии за формиране на енергийно уязвимо домакинство. "Защо този закон и действащите регулации не решават днес проблемите - един пример от официалната статистика на Европейския икономически и социален съвет - под линията на бедност в България са 1 578 300 граждани от които само 254 997 получават енергийни помощи. Въпросът е по какви критерии са изключени останалите 1 323 000", запита още Хиновски.

Компенсират хората с енергийни помощи за по-скъпия ток

От Българския енергиен форум предлагат промени в нормативната база, сред които създаване на група в министерството, която да следи енергийната бедност или енергиен омбудсман. И още национална стратегия за защита на уязвимите потребители: "В нея трябва да бъдат въведени критерии за регистриране и категоризация на енергийно уязвимите домакинства на база агрегирани бюджети и елиминационни критерии".

В един такъв бюджет трябва да са включени разходите на домакинството за електроенергия, отопление, телекомуникации и здраве, поясни Хиновски.