Стартира нов прием на заявки за обучения и заетост на безработни лица по ОП РЧР 2014-2020
Стартира нов прием на заявки за обучения и заетост на безработни лица по ОП РЧР 2014-2020 / DarikNews.bg, архив

Агенцията по заетостта обявява прием на заявки по схема "Обучения и заетост за
младите хора”, която е насочена към безработни лица до 29 години включително, както и по схема "Обучения и заетост“ – за безработни лица на възраст над 29 години. И двете схеми са съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съобщиха от Бюро по труда - Велико Търново.

До 09.12.2016 г. във всички бюра по труда в страната всеки работодател, който желае да наеме безработни лица по тези схеми, може да подаде заявка за разкриване на свободни работни места, съобразно своите потребности. На този втори етап от изпълнението на схемите, безработните лица, одобрени от работодателите, ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280/2015 г.

Максималният брой безработни лица, които могат да се наемат от страна на 1
работодател, е 10. При набирането на заявки няма да бъдат изисквани съпътстващи документи. Те следва да се представят преди сключване на договор със съответния работодател.

За да се гарантират справедливи условия и равнопоставеност при кандидатстването,
набраните заявки ще бъдат разгледани и оценени от Комисиите по заетостта към
Областните съвети за развитие на база критерии, посочени в утвърдена от министъра на труда и социалната политика Методика за оценка на заявки от работодатели.