Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг Оазис
Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг Оазис / DarikNews.bg
Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг "Оазис"
91531
Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг "Оазис"
  • Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг "Оазис"

Бургаската окръжна прокуратура се самосезира и разпореди бърза проверка за унищожени дюни в района на къмпинг „Оазис" край Лозенец. Сигнал за багер, който заравнява образуванията беше подаден на зеления телефон на еко-инспекцията в Бургас в събота. Оттам обаче твърдят, че зоната не е защитена. Тази сутрин експерти от община Царево извършиха проверка на мястото. Станимир Димитров с подробностите:

Според прокуратурата в Бургас, на плажа на къмпинг „Оазис" е имало ценни земни образувания /дюни/ - до преди няколко дни, когато булдозер изравнява голяма част от територията. Бързата проверка на държавното обвинение трябва да установи кой и защо е предприел подобни действията на терена.

Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг Оазис
netinfo
От Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас обясниха, че не те, а от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ трябва да кажат има ли в зоната край къмпинг „Оазис" дюни или не. За заравнената зона, директорът на инспекцията Тонка Атанасова добави, че „тя не попада в защитените от закона територии", съответно и проверка там не е в техните компетенции.

От община Царево пък припомниха, че стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерство на туризма и отказаха да дадат ясен и категоричен отговори има ли дюни край къмпинга в Лозенец.

„Когато общината преди две години твърдеше, че на едно място има дюни /къмпинг ЮГ/, отнесе много сериозна финансова санкция , заради решени е на съда", каза Георги Лапчев след проверката днес.

Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на унищожени дюни на къмпинг Оазис
netinfo
За унищожаване на дюни законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода" до 5г. и „глоба" от 2000лв. до 20 000лв. Ивицата пред къмпинг Оазис е без стопанин, а в момента тече процедура за отдаване на концесия за 15 години.

По разпореждане на министър Николина Ангелкова, Министерството на туризма инициира съвместна проверка на ангажираните институции във връзка със сигнала за заравняване на дюни на плажа при къмпинг Оазис. В нея ще се включат представители на РИОСВ - Бургас, областна администрация - Бургас и община Царево, но не и регионалното министерство.