Рибена чорба и питка подарява на хората община Ловеч за Никулден
Рибена чорба и питка подарява на хората община Ловеч за Никулден / dariknews.archive

Безплатна рибена чорба и питка ще подари община Ловеч на гражданите навръх Никулден, съобщават от пресцентъра на администрацията. Всеки желаещ може да получи на 6 декември (вторник) от ястието в 10.30 ч. пред Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" в центъра на града. Никулденската чорба ще бъде осветена от отец Михаил Ковачев, който преди това ще отслужи света литургия в приземния параклис „Въведение Богородично". Никулденското ястие ще раздаде лично кметът Корнелия Маринова в 10.30 ч. пред храма.

За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашен социален патронаж, за което ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурната в с. Гостиня.

Раздаването на безплатни рибни вкусотии на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците, смята се и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. В народната представа Свети Николай носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.