Хакери опитали да ударят Руската централна банка с 5 млрд. рубли
Хакери опитали да ударят Руската централна банка с 5 млрд. рубли / Thinkstock/Getty Images

Руската Централна банка опроверга информацията на американската телевизия Си Ен Ен, че кибер престъпници са изтеглили 2 млрд. рубли от сметки в банката, предаде ТАСС.

Хакери са се опитали да откраднат 5 млрд. рубли, но банката е успяла частично да отблъсне кибер взлома, съобщи Си Ен Ен като се позова на зам.-началника на главното управление за сигурност и защита на информацията в банката Артьом Сичев.

Малко по-късно обаче, Централната банка опроверга информацията за кражбата.

"Информацията за кражба на 2 млрд. рубли от сметки в Банката на Русия в резултат на хакерска атака не отговаря на истината. В прегледа на финансовата стабилност, представен предишната вечер, ставаше дума за загубите, понесени от търговските банки и клиентите им, в резултат на хакерски атаки през цялата 2016-а", се казва в изявление на пресслужбата.

Русия разби хакерска група, отмъкнала 1,7 млрд. рубли

По-рано телевизионната компания Си Ен Ен съобщи, че хакери са откраднали от лични сметки в руски банки, депозирани в Централната банка, 2 млрд. рубли, като опитът им бил да изтеглят 5 млрд. рубли.

Информацията за кражбите от Централната банка се появи на фона на съобщения на Федералната служба за сигурност (ФСС), че чуждестранни спец служби подготвят мащабни кибер нападения срещу Русия, за да дестабилизират финансовата й система, включително дейността на редица крупни банки.

От ФСС заявиха, че хакерските атаки се координират и командват от център в Холандия и той е собственост на украинската компания BlazingFast.

Източник: БГНЕС