Как Плевен да привлече вниманието за председателството ни на ЕС, обсъдиха в ОИЦ
Как Плевен да привлече вниманието за председателството ни на ЕС, обсъдиха в ОИЦ / dariknews.archive

На 30 ноември в ОИЦ - Плевен се проведе среща във връзка с предстоящото председателстване на Съвета на ЕС от България, което ще се състои в първата половина на 2018 година.

В срещата участваха експерти от Община Плевен, заедно със зам.-кмета Стефан Милев, представители на културни институти, неправителствени формации и журналисти.

Как Плевен да привлече вниманието за председателството ни на ЕС обсъдиха в ОИЦ
netinfo
Във връзка с предстоящото председателство от България на Европейския съюз, в ОИЦ-Плевен беше обсъдена тема свързана с предизвикатлствата и шанса за общините и възможността те да добият популярност чрез представяне на значими проекти в областта на сфери като туризма, културата и бизнеса.

Водещ на срещата беше Николета Минчева, която е експерт „Комуникация и информация" в ОИЦ - Плевен.

Тя представи подробности по темите: „Какво означава България да председателства Съвета на ЕС", „Какво представлява председателството на Съвета и как функционира", „Приоритети на Председателството", „Какво означава да е успешно Българското председателство", „Българското председателство като предизвикателство и шанс за общините".

Съветът на ЕС, който България ще председателства на ротационен принцип от 1 януари 2018 г. до края на юни 2018 г., договаря и приема законодателните актове на ЕС, координира политиките на държавите членки, разработва общата външна политика на сигурност на съюза, сключва международни споразумения и приема бюджета на ЕС. В рамките на тези 181 дни, в България и в Брюксел ще бъдат проведени 2 000 събития, 160 заседания на съвети, работни групи и комитети в страната ни, 20 000 делегати и 500 представители на медиите ще посетят България.

Основната цел, която Община Плевен си поставя, е да популяризира по време на събитията културното и историческото наследство в региона, както и природните забележителности. „Трябва да представим такава културна и творческа програма, че да привлечем вниманието към Плевен и той да стане част от програмата на национално ниво", подчерта г-н Милев.

Бяха споделени идеи, че това може да се осъществи чрез традиционното Пчеларско изложение, чрез подчертаване ролята на боевете край Плевен в контекста на Освобождението на България, организиране празник на гроздето и виното с международно участие, предвид съществуването на Института по лозарство и винарство и челното място на региона в тази област, ролята на поречието на река Дунав като свързващо звено между редица европейскии страни и др. Приета беше и идеята в ОИЦ - Плевен, да бъде поставена кутия, в която всеки, който има идея как Плевен и регионът да привлекат вниманието по време на председателството на България на Съвета на ЕС, да я сподели. Предложенията ще могат да се правят и на фейсбук страницата на ОИЦ-Плевен.

По повод българското председателство е обявен конкурс за лого, напомниха от информационния център. Участие могат да вземат български и чуждестранни художници, дизайнери, студенти от специалности, свързани с графичен дизайн, както и хора със значителен опит в тази сфера.

Всеки кандидат трябва да представи кратка автобиография и документ за завършено образование.

Срокът за подаване на предложения е 30 декември 2016 г. В края на януари жури ще определи победителя, който ще трябва да изработи т. нар. бранд бук (в който са показани употреби на логото), което ще получи възнаграждение в размер на 10 000 лв.