Публично обсъдиха поемане на общински дълг - тип овърдрафт от община „Тунджа
Публично обсъдиха поемане на общински дълг - тип овърдрафт от община „Тунджа / netinfo

Обществено обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг - тип овърдрафт се проведе в община Тунджа. На обсъждането присъстваха ръководството на общината, кметове и кметски наместници и представители на общинската администрация.

Кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев запозна присъстващите с причините, които налагат поемането на този дълг и представи неговите основни параметри. Той обърна внимание на това, че общината, като бенефициент по проекти през предходния програмен период, постигна едни от най-високите резултати в страната по усвояване на европейски средства на стойност над 40 млн.лв.

В изложението си кметът Георгиев подчерта, че в момента община „Тунджа" работи по четири проекта от новия програмен период 2014 - 2020, финансирани със средства от европейските фондове. Три от тях са дългосрочни, с продължителност от 24 до 28 месеца, на обща стойност 1 466 487лв. Към момента за финансирането на тези проекти са усвоени от текущия договор за кредит-овърдрафт 239 875лв.
Кметът Георгиев допълни, че се очаква общината да бъде одобрена като бенефициент и по три проекта към Разплащателна агенция на Държавен фонд земеделие за 14 млн. лв, за програмния период до 2020 г.

При реализирането на проектите, според индивидуалния механизъм за финансиране на всеки Договор за безвъзмездна финансова помощ, се налага общината да подпомага стартирането на всеки проект с оборотни средства до получаване аванс, както и с оборотен ресурс при забавени междинни и окончателни плащания.

От натрупания опит за предходния програмен период, добави кметът Георги Георгиев, се налага извода, че ако има авансово плащане, то е недостатъчно, за да се извърши с него мостово финансиране. Общината подпомага проектите с оборотни средства, тъй като времето за верификация на разходите от Управляващия орган на всяка програма е между 2 и 4 месеца, а дейностите по тях се реализират по график и съответно изискват финансиране.

На фона на продължаващата стагнация на пазара, ръста на цените на горивата и ел. енергията, и респективно увеличение на всички услуги, ползвани от общината, разходите по издръжката на всички дейности са завишени. Затова е все по-трудно да се заделят средства от бюджета за безлихвени заеми по обслужване на проектите.

Предназначението на дълга е с цел обезпечаване на временен недостиг на средства по междинни и окончателни плащания на проектите, финансирани от европейски, национални или други фондове.

Максималният размер на кредита, който би могъл да се ползва, е 500 000лв. Предвижда се първоначално да бъдат усвоени 240 000лв. за действащи проекти. Свободните средства ще се ползват многократно под формата на траншове през целия програмен период, за финансиране на настоящи или нови проекти.

Начинът на обезпечаване на кредита е залог на бъдещи вземания на община „Тунджа" от договорите за безвъзмездна финансова помощ и от собствени приходи до окончателното погасяване на дълга. Срокът на окончателното ползване и погасяване на кредита е минимум 42 месеца, който обхваща целия програмен период до 2020г. Погасяването на кредита ще бъде с възстановените суми по договорите на проектите и от собствени приходи на общината. Максималният лихвен процент включва месечна лихва за периода в който се ползва кредит-овърдрафта, но не по-голям от 4,25% годишно.

В хода на обсъждането заместник-кметът на община „Тунджа" Ели Василева акцентира, че към момента успешно са възстановени средствата към Фонд „Флаг". Тя добави, че новият овърдрафт е много необходим и полезен за общината механизъм, чрез който ще се постигне успешно изпълнение на проектите.

Предложението за поемане на дългосрочен общински дълг ще бъде внесено за разглеждане в Общинския съвет.