Ромите от Баталова воденица влизат в центъра на София
Ромите от Баталова воденица влизат в центъра на София / DarikNews.bg, архив
Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София
90753
Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София
Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София
  • Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София
  • Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София

Централната градска част на София ще бъде разширена, след като правителството разгледа промени в закона за устройството и застрояването на Столична община на днешното си заседание.

Към момента територията на столичния център стига до бул. "Инж. Иван Иванов". С приемането на промените тя ще се разшири до бул. "Константин Величков", което включва и известната от кметуването на Бойко Борисов територия на "Баталова воденица".

В кметските години на сегашния премиер територията беше прехвърляна от общинска в частна и след това отново стана общинска собственост, заради самонастанилите се в нея роми, а благодарение на правозащитни организации проблемът стигна до съда в Страсбург.

С промените в закона поставянето на детски площадки вече ще е с олекотен режим.

Как ще протекат изборите в "Младост"?

След протестите в район "Младост" заради застрояването на зелени площи, вносителите на законопроекта предлагат предназначението на терени или зони, определени като част от зелена система, да може да се променя само в тесни граници - в градски паркове, градини, улично озеленяване, гробища, горски терени или озеленени площи в жилищни комплекси.

Предвижда се и допълнително ограничение при строителството на сгради с над 20 000 квадратни метра разгъната площ, независимо дали са жилища или офиси. Инвеститорите ще трябва да доказват транспортно-комуникационно обезпечаване на обектите, като отчитат съществуващия и бъдещия трафик.

Строят огромни небостъргачи в София

Общинският съвет в София ще е задължен да приеме наредба за извършване на анализ и симулация на транспортното обслужване.

На съветниците в София ще бъде позволено да правят изменения на подробните устройствени планове с определянето на по-ниски от първоначално приетите височини на сгради, плътност и интензивност на застрояване, но това ще става само с квалифицирано мнозинство.

Най-скъпите и най-евтините жилища в София

Освен това при имоти с налично озеленяване или дървета с историческо значение, ценни или редки видове дървета и храсти, ще може да се урегулират терени без застрояване, като част от зелената система на общината, независимо от устройствената зона, в която се намират.

Общинският съвет ще трябва да приеме и наредба за градската среда, с правила за облика на сградите и архитектурните ансамбли, и ще има право да въвежда ограничения или забрани за поставянето на преместваеми обекти и рекламни елементи в определени зони.