Сладко хоро ще се вие в Плевен в подкрепа на засегнатите от диабет
Сладко хоро ще се вие в Плевен в подкрепа на засегнатите от диабет / dariknews.archive

Във връзка с предстоящото отбелязване на Световния ден за борба с диабета, на 12 ноември едновременно на площад "Възраждане" в Плевен и в "Борисовата градина" в София, от 11:00 часа ще се проведе кампания с интересното име „Сладко хоро", която е организирана от Сдружение „Култура без граници".

Това съобщиха в пресклуба на БТА в Плевен едни от организаторите на проявата Олга и Минко Мустакови.
Тя каза, че за участие в събитието са поканени и други плевенски фолклорни клубове. Така на 12 ноември - събота от 11:00 часа на площад „Възраждане" в Плевен ще се извие „Сладкото хоро", като преди това ще бъде отслужен молебен за здраве, а кратко слово при откриването ще поднесе председателят на Сдружение „Диабет" в Плевен, което е съорганизатор на събитието, Даниела Илиева.

Организаторите подчертаха, че името „Сладко хоро" е свързано с необходимостта от по-малко приемане на сладки неща от засегнатите от диабет, но уточниха, че събитието не се ограничава само за хората с диабет, а на него са добре дошли всички желаещи плевенчани, които с участрието си в "Сладкото хоро" да изразят съпричастността си.

Мотото на инициативата е „Диабетът не ни спира" и целта й е да покаже, че това заболяване не е спряло хората да живеят живота си, както всички останали.

Фолклорен танцов клуб "Българско хоро" разполага с над 150 народни хора, без да се броят различните им варианти. За един месец начинаещата група научава 20 танца и в зависимост от групата се стига и до 100 хора за един месец.

Въпреки различното ниво на възприемане от участниците, в клуба няма някой, който да не е научил хоро в приличен вид за времето на обучението си. Има дори и бъдещи младоженци и кръсници, които с повече или по-малко усилия успяват да усвоят в основните стъпки.

По данни на международната диабетна организация, със захарен диабет в България живеят 557 000 души като 427 000 са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това.