Сърбия готви солени санкции за шофьорите нарушители, касаещи и българите
Сърбия готви солени санкции за шофьорите нарушители, касаещи и българите / ThinkStock/Getty Images
Сърбия готви изключително солени санкции за шофьорите нарушители
90717
Сърбия готви изключително солени санкции за шофьорите нарушители
Сърбия готви изключително солени санкции за шофьорите нарушители
  • Сърбия готви изключително солени санкции за шофьорите нарушители
  • Сърбия готви изключително солени санкции за шофьорите нарушители

Сърбия готви сериозни промени в Закона за безопасността на движението, които засягат пряко и българите, пътуващи до западната ни съседка. При шофиране след употреба на алкохол поправките предвиждат глоба, затвор, отнемане на книжката, конфискуване и продажба на автомобила. Промените се очаква да влязат в сила от 1-ви януари.

Промените в Закона за безопасност на движението, които се обсъждат в момента в съседна Сърбия, предвиждат изключително строги санкции при шофиране след употреба на алкохол. При наличие на алкохол в кръвта над 2 промила нарушителите ги очаква 15 дни затвор и други санкции, обясни пред Дарик Саша Марков - общински инспектор за пътно движение в сръбската община Димитровград:

„Който има повече от два промила алкохол в кръвта, ще му се отнема автомобила и ще се продава. На тези, които карат без книжки - също. Ще им се отнемат колите и ще се продават. Взимат ти и книжката и колата. Освен това нарушителите ще остават с 14 точки по-малко в контролния талон. Ако алкохолът е под 2 промила, ще се налага глоба от 80 до 250 евро, в зависимост от алкохола в кръвта".

Предвиждат се и други глоби, поясни инспектор Марков: „Ако сте без колан, глобата скача двойно".

Общинският инспектор по пътното движение в сръбската община Димитровград Саша Марков обясни, че промените в закона все още се обсъждат, но е почти сигурно, че ще бъдат одобрени. Ако бъдат приети от Сръбската скупщина, ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.