Детски градини се включиха в нов проект на община Гоце Делчев
Детски градини се включиха в нов проект на община Гоце Делчев / Снимка: Община Гоце Делчев

В община Гоце Делчев стартира изпълнението на проект „Различни и заедно играем, учим и творим", който ще продължи до края на декември 2018 година. Финансира се 100 % от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" за подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение, съобщи заместник кметът Саид Иброш.

Партньори на общината са фондация „Стъпка по стъпка", детска градина „Калинка" в град Гоце Делчев, детска градина „Пролет" в село Мусомища и детска градина „Щастливо детство" в село Корница. Стойността на проекта е 223 639,00 лева, от които 190 093,15 лев европейски и 33 545,85 лева национално съфинансиране.

Целта е да се повиши ефективността на работата по обхвата и интегрирането на деца в неравностойно положение и от етнически малцинства, в детските градини и групите за предучилищната подготовка на територията на община Гоце Делчев. А също така да се подобри образователната среда и качеството на предучилищна подготовка в детските градини, чрез въвеждане на допълнително обучение по български език и привлекателни занимания по интереси, за развиване творческия потенциал и талантите на децата.

В проекта са включен 100 деца, в предучилищна възраст в неравностойно положение (включително от етнически малцинства), 42 родители от семейства в неравностойна ситуация , които възпрепятстват децата си редовно да посещават детска градина.