Специалисти: Нужно е по-добро взаимодействие между разследване и социални дейности
Специалисти: Нужно е по-добро взаимодействие между разследване и социални дейности / dariknews.bg

По-доброто взаимодействие между съд, разледващи органи и социалните дейности е важно, за да може да се окаже подкрепа на жертвите на насилие. Това обявиха на пресконференция специалисти от Институт по социални дейности и практики (ИСДП), Шуменския окръжен съд и Окръжна прокуратура - Бургас.

Споделянето на опита и добрите практики е целта, с която ИСДП предприема в цялата страна обучения на експертите, които заедно ще провеждат разпитите с пострадали в сини стаи. В Шумен обучението на полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници за съвместна работа в случаите с деца преживели насилие и възрастни, уязвими жертви, се организира в рамките на два дни и включва над 40 професионалисти.

Шумен е пионер и със своята „синя" стая и със „Зона заКрила" и винаги е даван за пример на колегите в страната, каза председателят на ИСДП проф. Нели Петрова.
Тя допълни, че обученията са част от въвеждането в българското законодателство на Европейската Директива за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Правосъдието трябва да адаптира процедурите си към хората, а не да решава дали те са годни за разпит, каза проф.Петрова. Тя допълни, че всяка страна трябва да създаде условия за подкрепа на жертвите. Така вместо човек, пострадал от насилие, да обикаля по институциите, той трябва да отиде на едно място, където специалисти да работят с него, без да го травмират допълнително. На практика, това означава съществуващите услуги да се ориентират около жертвите и да им осигурят, според специфичните индивидуални нужди, психологическа, правна, социална и медицинска помощ.

Практиката за щадящо изслушване на деца свидетели или пострадали от насилие и/или престъпление в „сини" стаи е от 10 години. За този период в „сините" стаи в услугите, управлявани от Института в София, Шумен, Монтана, Стара Загора и Видин са преминали 204 деца, а най-малкият клиент на услугата е бил дете на 4 години.

От откриването през януари до сега „Зона заКрила" в Шумен е подкрепила 47 деца.
Председателят на Окръжния съд в Шумен Нели Батанова определи като полезни и успешни тези практики.
Прокурор Гинка Чинова от Окръжна прокуратура - Бургас заяви, че е важно институциите да заработят като хора, а не като ведомства и допълни, че според нея вече се вижда промяна, благодарение на подобни обучения.