Камбитов стана част от Асоциацията на кметовете франкофони
Камбитов стана част от Асоциацията на кметовете франкофони / Снимка: Община Благоевград

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов бе избран за член на Международната асоциация на кметовете франкофони. Решението бе взето по време на XXXVI Общо събрание на Международната асоциация, което се проведе в Бейрут. Присъединяването на Камбитов към семейството на кметовете франкофони е недвусмислена индикация за добрата съвместна работа между двете страни, както и за успеха, който бележи възроденият в Благоевград фестивал „Франкофоли".

Международната асоциация на кметовете франкофони е основана през 1979 година. Първоначалната идея е, чрез Асоциацията да бъдат обединени кметове, говорещи френски език. С течение на времето организацията започва да обединява кметове от различни страни, целящи да подобрят стандарта на живот в своите населени места. Всички членове в асоциацията споделят ценности, култура и общи възгледи за развитието на своите общини.

Идеята за учредяване на Асоциацията е на кметовете на Париж и Квебек - Жак Ширак и Жан Пелтие. През 2014 година за президент на организацията е избрана Ан Идалго, кмет на Париж. В момента тя продължава да ръководи успешно Асоциацията, в която към 2015 година са регистрирани над 270 членове. Сред страните-членки на Асоциацията са Белгия, Бразилия, Камерун, Мароко, Молдова, Унгария Виетнам, Италия,Румъния. Благоевград е втората българска община, която реално е член на Асоциацията, след София.