Мая Манолова разкритикува МВР за експулсирането на турските граждани
Мая Манолова разкритикува МВР за експулсирането на турските граждани / ombudsman.bg
Мая Манолова разкритикува МВР за експулсирането на турските граждани
90584
Мая Манолова разкритикува МВР за експулсирането на турските граждани
  • Мая Манолова разкритикува МВР за експулсирането на турските граждани

Не бях уведомена от МВР за експулсирането на седмината турски граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента на Турция Реджеп Ердоган. Това съобщи в Пловдив Мая Манолова. Тя допълни, че не може да коментира основанията за издаването на заповедите за експулсиране.

Манолова каза още, че дори министерството да е имало основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се престъпва незабавно, понеже това е в противоречие с нормите на международното право, с Българската конституции и чл. 44 от Закона за чужденците.

Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава, посочи омбудсманът. По думите ѝ, ако преценката за това не е могла да бъде направена от служби „Миграция”, е нормално да бъде работа на българския съд.

Факт е, че МВР не са изпълнили законовото си задължените да ме информират за експулсирането на турските граждани, за да осъществя наблюдение над тази процедура – нито мен, нито Българския Хелзински комитет, нито някоя друга правозащитна организация, каза още Мая Манолова.

Седмината граждани на Турция са били открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който пътувал за Румъния. Сред тях са трима бивши полицейски комисари, уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели, Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналист от закрития вестник "Заман", гимназиален учител в Бурдур и собственик на магазин.

Чуйте и от прикачения звуков файл.