3300 лв. обезщетение за учителката, шамаросана от майка заради хилка за тенис
3300 лв. обезщетение за учителката, шамаросана от майка заради хилка за тенис / Радка Минчева, архив

3300 лв. обезщетение постанови Районен съд-Разград по гражданско дело, заведено от учителката, която през месец март бе шамаросана от майка в училищен коридор.

Искът на Румяна Мартинова бил за 5000 лв. неимуществени и 500 лв. имуществени вреди. Ответницата – 47-годишната Шехризаде Хасанова - не са явила в съдебната зала, изпратила служебен защитник, чрез който представила пред съда становище, че сумата е в непосилен за нея размер.

Казусът за втори път влиза в съда, през март бе наказателния процес, в който Хасанова се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. За нанасяне на лека телесна повреда и за хулиганство тя получи условна присъда от 1 година със срок на отлагане 3 години. На 15 март Хасанова обидила и ударила шамар на Мартинова по време на голямото междучасие в ОУ“Никола Икономов“-Разград. Поводът бил, че две седмици по-рано учителката на сина й – петокласник – била взела хилката му за тенис, тъй като си играел с нея в класната стая. От шамара учителката получила лека телесна повреда, пострадало дясното й ухо, лекувала се няколко седмици, претърпяла и стрес и дискомфорт, в края на учебната година преждевременно се пенсионирала, изпитвала неудобство както от децата, които са присъствали на инцидента, така и от колегите си.

 

За неимуществените вреди съдът е постановил обезщетение от 2800 лв., а за имуществените – 500 лв. Освен това Шехризаде Хасанова трябва да плати и 600 лв. разноските по делото на Мартинова, както и 272 лв. разноски на съда. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград.