Откриха военен мемориал „23-та вертолетна авиобаза“
Откриха военен мемориал „23-та вертолетна авиобаза“ / Dariknews.bg

С тържествена церемония в парк „Артилерийски“ в Стара Загора беше открит военен мемориал „23-та вертолетна авиобаза“. Край паметната плоча и автентичния вертолет Ми-24 беше строена почетна рота от 24-та авиобаза Крумово. Церемонията започна с химна на Република България, в изпълнение на Военния духов оркестър на базата.

Близо 70 са пилотите от Българската армия, управлявали бойните Ми-24. Днес в Стара Загора присъстваха почти половината от тях, дошли да засвидетелстват своята воинска вярност и дълг към армията. Тук бе и нейният първи командир полк. Григор Георгиев, който припомни, че средната възраст на летателния състав на базата е бил 28 години. Ми-24 е брониран съветски щурмови вертолет, приет на въоръжение в Българската армия през 1979 г. Той респектира с внушителните си размери от 21.35 м дължина и височина от 5.47 метра. Максималната му скорост е 335 км/ч, а максималната височина на полета му е 4500 м.

Приветствия към присъстващите ветерани, гости, граждани и представители на различни патриотични и воински организации поднесоха още бригаден генерал Петьо Мирчев – командир на 24-та вертолетна авиобаза Крумово, Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, полк. Димитър Съйков, председател на Иниациативния комитет и полк. Веселин Евтимов, щурман на авиобазата.

„Жителите на един от най-красивите ни градове ще запазят спомена за времето, когато бойните вертолети бяха елемент от старозагорското небе. Удовлетворението, че го има този мемориал, вярвам че е налице за всички служили в базата“, пише в прочетения поздравителен адрес на началника на отбраната ген. Константин Попов.

„Българският воин остава воин на България докрай. Той винаги е готов да защити Родината. Оставаме мъжете на България с пагони, докато сме мъже. Благодаря на Иницативния комитет, който направи необходимото, с любов и труд, сърце и душа, за да имаме още един паметник на българската воинска слава, достойнство и чест. Нека сме заедно и да браним България така, както са я бранили дедите ни, обърна се към приссътващите предсеателят на ОбС Емил Христов. В ритуала участваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

 

Ритуалът е посветен на 16 октомври - празника на авиацията и Военновъздушните сили, когато ще се навършат 104 г. от бойното кръщение на бойната ни авиация. В него участваха деца от 11-то СОУ „Н. Лилиев“  и 13-то СОУ „Кл. Охридски“. На финала малкият талант Теодор Палазов изпълни песента „Моя страна, моя България“.