Агенцията по заетостта поема освободените от рудник Бабино, ако той бъде закрит
Агенцията по заетостта поема освободените от рудник Бабино, ако той бъде закрит / Sofia Photo Agency, архив

Смята се, че няма да се стигне до затварянето на рудник "Бабино", тъй като представители на ръководството на мини "Бобов дол", заедно с представители на Министерството на енергетиката набелязват конкретни мерки за етапно освобождаване на хората. Това каза Драгомир Николов - изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, които участва в среща в администрацията на мините за бъдещата съдба на рудник "Бабино" при Мини Бобов дол".

Срещата продължава и в момента, към нея отново се присъедини омбудсманът Мая Манолова. В срещата участват още представители на работниците, работодатели и синдикати.

Миньорите от "Бабино" излязоха от рудника, но запазват стачна готовност

През следващата седмица ще има нова среща на представители на Министерството на енергетиката и на собствениците, с цел намиране на план, който е най-подходящ за всички, обясни още Драгомир Николов. Той посочи, че ако се стигне до освобождаване на хора, това се очаква да се случи в периода след 20 ноември до 31 декември. Целта е никой от мините да не остане без работа, а да бъде намерен алтернативен вариант за заетост.

Борисов разпореди отнемане на концесията за добив от участък "Бабино"

"След подаването на уведомление от собствениците за 650 човека, ние сме направили план за действия за бюрата по труда в Кюстендил и Дупница. Там има 230 свободни работни места, от които 80% съвпадат с длъжности, каквито има и в мините. Ако се наложи сме готови да направим обучение за младежите до 29 години", допълни Николов.

Миньорите от "Бабино" ще получат еднократно по 325 лева

От Агенцията по заетостта казаха още, че в момента от всички служители в рудник "Бабино" 158 са в пенсионна възраст, а други 90 подлежат на пенсиониране. В момента производството в рудника е преустановено, предстои да се извършват и нови проверки по условията за труд. Все още на бариерата има миньори, които очакват решенията от срещата.