Започва мащабен проект за ревитализация на Античния керамичен център край Павликени
Започва мащабен проект за ревитализация на Античния керамичен център край Павликени / снимка: Пресцентър - Община Павликени

Символичната първа копка сложи началото на дейностите по мащабен проект за ревитализация на Античния керамичен център край Павликени. Близо 1,5 млн.лв. ще бъдат вложени в дейности за обновяване, опазване, популяризация и модернизация на културно-историческия обект, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014г.

„Античният керамичен център е най-важният обект от културно-историческото наследство на Община Павликени. С настоящия проект ние правим още една стъпка към съживяването на тази наша археологическа ценност“, каза по време на официалната церемония кметът на Община Павликени.

Той благодари на правителствата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за финансирането. „Този проект отново поставя фокуса на общественото внимание върху нашият значим значим обект. Чрез реализираните мерки за публичност, ние отново акцентираме и каним широката общественост да посети Павликени и Античния керамичен център, за да види обект, какъвто няма никъде другаде.“, каза инж. Емануил Манолов.

„Всичко това правим с цел да съживим това място и да го направим средище за културен и творчески туризъм; място, което дава възможности за културни развлечения на открито и най-вече – място, което ни напомня за хилядолетната славна история на нашите земи“, допълни още кметът.

От името на Исторически музей – Павликени - партньор по проекта, археологът Калин Чакъров посочи, че през годините са извършвани значими проекти за подобряването на обекта. Той благодари за партньорството с Община Павликени.

Символичната първа копка направиха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, археологът Калин Чакъров, Момчил Борисов, Ангел Митев и Юлиян Николов от фирмите-изпълнители на проекта.

През 2014 г. Община Павликени кандидатства с проект за Античния керамичен център край Павликени пред Министерство на културата на Република България по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014, с държави донори Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Година по-късно кандидатурата е одобрена за 100 % безвъзмездна финансова помощ в размер на 736 337,90 евро. С подписания на 22.04.2015 г. договор се полага началото на проект „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация“, чийто бенефициент е Община Павликени, а партньор – Исторически музей–Павликени.

Проектът предвижда редица дейности за модернизация на археологическия обект. Чрез съчетание на различни видове интерактивни технологии ще представен животът в римската вила и производствен център. За целта ще бъде направена 3D мапинг анимация, която ще бъде прожектирана на специална повърхност. Освен това със стъклена пирамида-холограма ще бъдат прожектирани триизмерни изображения на находки и архитектура, открити по време на разкопките. С приложение за смартфон туристите ще могат да бъдат упътвани към обекти на културното и природно наследство на Павликени  и региона.

Предвидени са дейности за развитието на музей на открито - изготвянето на тематико-експозиционен план на обекта, план за опазване и управление, интериорни проекти. Ще бъдат изградени възстановки на действащи пещи за строителна и художествена керамика, оборудване на съществуващата грънчарска работилница, изграждане на мини работилница за работа с деца, археологически обект тип пясъчник, чешма по римски образец. Чрез тур-гайд система посетителите ще могат да слушат беседа за Античния керамичен център на специално мобилно устройство, а посредством сензорно информационно табло ще могат да получават визуална информация, свързана с културното наследство на района.

На Античния керамичен център ще бъдат създадени и условия за провеждане на научно-практични занятия за студенти и специалисти археолози, свързани със статистическа обработка на керамика и триизмерна възстановка на археологически находки.

Крайният срок за изпълнение и отчитане на проекта е 30 април 2017 г.